Aktuellt

The Swedish reception


Den svenska delegationens morgonmöte i montern.

Idag var det dags för ?the Swedish reception? och officiella öppnande av montern. Statssekreterare Dan Ericsson höll ett tal och hälsade alla välkomna till den svenska montern. Och det blev ett välbesökt evenemang, med såväl inbjudna som spontana gäster och goda tillfällen för oss och andra att knyta kontakter. 

Etanol står för hälften av bränslet i Brasiliens bilar
Själv pratade jag bland annat med Esther från Sao Paolo men som också är doktorand på KTH i Stockholm. Hon forskar om konflikter i samband med etanolproduktion, till exempel när det gäller arbetsvillkoren på sockerrörsfälten. Jag fick veta att brasilianarna började med etanol som drivmedel redan i mitten av 1970-talet.

Inte av hänsyn till miljön utan av ekonomiska skäl ? man hade inte råd med olja. Nu står etanolen för mer än hälften av det bränsle som går åt för biltrafiken i Brasilien. Och alla bilar som tillverkas i landet idag är hybridbilar. Tänk att brassarna körde på etanol 30 år innan vi i Sverige fick upp ögonen för den möjligheten!

Ulrika Hägred

 

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *