Aktuellt

A new World Urban Campaigne

Anna Tibaijuka
Anna Tibaijuka Executive Director,UN HABITAT

World Urban Forum 5 avslutades  fredagen 26 mars med att Anna Tibaijuka lanserade ?World Urban Campaigne? ? en kampanj för att nå nya höjder när det gäller det arbete som FN HABITAT bedriver med sina partners i Habitat Agendan för bättre, smartare, grönare och mer jämlika städer. Alla de mer eller mindre höga potentater som deltagit i WUF förband sig att arbeta aktivt mot dessa mål, genom att på stället skriva under en deklaration om detta.

En mäktig upplevelse
Hur mycket denna manifestation egentligen betyder kan säkert diskuteras men jag tyckte att det var en mäktig upplevelse att se dessa representanter för sinsemellan så olika länder och intressegrupper förenas i gemensamma målsättningar och högtidligt förbinda sig att de var och en utifrån sina förutsättningar och inom sitt område skulle kämpa för en mer hållbar utveckling av världens storstäder. Där var den imposanta svarta kvinnliga plan- och bostadsministern i Mali i sin praktfulla afrikanska skrud och där var sekreteraren i internationella bygg och träarbetarföreningen, en lång blond dansk i vit kortärmad skjorta och knallröda jeans.


Visionärt och principiellt -men ändå en hoppingivande manifestation
Man kan konstatera att det har varit väldigt mycket av visioner och principiella diskussioner och också en hel del politik och agiterande. Det har i diskussionerna här rått en stor enighet kring målen att minska klyftorna i storstäderna och att skapa rätt till staden för alla, även för de fattiga, kvinnorna(!) och de unga. Betydligt mindre kraft har ägnats åt att diskutera hur vägen dit är tänkt att se ut. Jag satt ofta och hoppades på mer av konkreta exempel och mer problematiserande av intressekonflikter och maktförhållanden.

Logga för World Urban Campaign
Logon för World Urban Campaign har tagits fram genom en tävling med
cirka 180 bidrag.

Men det är lätt att vara kritisk. Det förstås helt fantastiskt att man lyckas samla så många hängivna människor och så många personer med makt att faktiskt åstadkomma en reell förändring ? statsöverhuvud, ministrar, borgmästare och andra politiska ledare sida vid sida med ledare för betydelsefulla intresseorganisationer och representanter för näringslivet. Det var en märklig känsla att sitta där bland flera tusen människor från jordens alla hörn och känna att även om förutsättningarna skiljer sig kraftigt, så är vi alla engagerade i samma frågor och är förvånansvärt överens om målen. Detta manifesterades i att vi alla, verkligen alla, som satt där på avslutningen av World Urban Forum 5 i Rio de Janeiro fick möjlighet att anmäla oss till World Urban Campaigne.

Ulrika Hägred

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *