Aktuellt

Antalet tomma allmännyttiga lägenheter ökar

Det finns 10 400 outhyrda lägenheter i de allmännyttiga bostadsbolagen och det är en ökning mot tidigare år. I förhållande till  alla allmänyttiga lägenheter är andelen inte speciellt hög. Det är vissa kommuner med få invånare i till exempel delar av Norrland, Bergslagen och östra Götaland som har en hög andel outhyrda lägenheter.  

I nästan hälften av kommunerna finns det däremot få eller inga outhyrda lägenheter. De kommunerna ligger ofta i eller nära någon av storstadsregionerna. Det behövs en viss procent outhyrda lägenheter för att klara av en normal omflyttning i beståndet.  Det kostar mycket pengar för företagen att ha outhyrda lägenheter eftersom de förlorar hyresintäkter. I de kommuner som har få eller inga outhyrda lägenheter, blir det en tröghet på bostadsmarknaden och kan vara svårt för hushåll att flytta till en hyreslägenhet.

Läs mer på Boverkets webbplats och webbsidan Outhyrda lägenheter.

Johanna Andersson

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *