Aktuellt

Svenska paviljongen är välbesökt


Fredagens workshop handlade om medborgarperspektiv i stadsplanering  sett med forskarens ögon. Under lördagen fick expobesökare reflektera över detta ämne. Mer än ett par tusen gäster på den svenska pavilojongen kom och deltog i vår öppna workshop som bestod av fyra stationer.Besökarna kunde titta på foton från Shanghai och ange sina favoritplatser i staden. På en annan plats i rummet kunde man välja bland annat vilka karaktärer och transportsätt man prioriterade. En av slutsatserna vi kunde dra var att besökarna valde stad framför landsbygd och umgänge med familjen framför umgänge i stadens offentliga rum.

Man kunde också vika sin egen solfjäder med en listig design som överraskande väl relaterade till paviljongens permanenta utställning. Solfjädersvikningen var den i särklass mest populära aktiviteten. På grund av den tryckande värmen delas det ut solfjädrar i alla EXPO-entréer, men här kunde man tillverka en mer originell variant med motiv från både Shanghai och Stockholm. 


Vid en fjärde station kunde besökaren skriva ner egna ”uttalanden” om stadens platser på stora pappskivor i form av pratbubblor. Vi hade förstås vissa språkliga problem men det fanns flera tolkar i vår sal och vi kunde använda såväl tecken- som teckningsspråk. Vi blev överväldigade av all nyfikenhet, glädje och entusiasm från de huvudsakligen kinesiska besökarna. Utställningen och aktiviteterna dokumenterades och kommer att redovisas. Den svenska paviljongens pressteam samt Kinas statliga television dokumenterade också händelsen.

Läs även även Riksantikvarieämbetets blogg: www.k-blogg.se där man också bloggar från Expo 2010.

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *