Aktuellt

Råd för framtiden 2010

Brottsförebyggande rådets årliga konferens ?Råd för framtiden? hålls i år i Umeå. Förutom jag själv så är Kerstin Andersson och Roland Thörnquist närvarande från Boverket. Det har varit en lång dag fylld av föreläsningar i den stora föreläsningssalen i Umeå Folkets hus. Konferensen sattes igång vid lunchtid med korta inledningstal av Jan Andersson, generaldirektör på Brå, Lennart Holmlund, ordförande i Umeå Stads kommunstyrelse och Krister Sandqvist, länspolismästare vid Polismyndigheten i Västerbottens län. Vi är omkring 300 deltagare.


Rapport från första dagen
Första dagens aktiviteter avslutades med middag och underhållning i Folkets hus. Tidigare på dagen lyssnade vi på flera intressanta föreläsningar. Nationalekonomen Ingvar Nilsson pratade om vad det kostar samhället att inte arbeta förebyggande mot brottslighet och utanförskap. En tidig förebyggande insats kan verka dyr men är ingenting mot den kostnad det innebär att inte göra någonting.

Vid dagens andra föreläsning berättade Helena Holmberg om tre stadsdelar i Göteborg och hur det med hjälp av lokala initiativ från fastighetsägarna går att stärka tryggheten, säkerheten och attraktiviteten i problemfyllda stadsdelar. Vidare så föreläste Mia Andersson-Ek på Tryggare och Mänskligare Göteborg om de nationella trygghetsvandringsmanualerna som bland annat Boverket varit med om att ta fram.


Mia Andersson-Ek lanserar de nationella manualerna för trygghetsvandring.

Eftermiddagen avslutades med bland annat föreläsning om grannsamverkan och trapphusträffar i Kungsmarken, Karlskrona. Vi fick också lyssna på en föreläsning om grov organiserad brottslighet där situationen idag i Sverige sattes i relation till Al Capone och den organiserade brottsligheten i 30-talets Chicago.

Boverket har dessutom deltagit med bokbord på kvällens minimässa.

Hanna och Jens

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *