Aktuellt

Hur blir det med bostadspriserna?

Kommer bostadspriserna att falla? Den frågan har varit aktuell ett bra tag nu. Vi bedömer att risken för ett stort prisfall från dagens nivåer är relativt liten, även om vi inte kan utesluta att det blir så. Risken finns nog framförallt om vi hamnar i en ny ekonomisk kris.

Hushållen verkar ha koll på räntan
Vi bedömer att hushållen har en bra insikt om den kommande ränteuppgången. Och vi såg att både under 2007 och 2008 var bostadspriserna stabila, trots de höga räntorna.

Priserna har stigit snabbt de senaste åren, men…….
Visserligen har bostadspriserna stigit snabbt igen, efter finanskrisen. Men om vi jämför med sommaren 2007, året innan finanskrisen, så har priserna ökat ganska måttligt. Ökningen är strax över 10 procent för småhus och ungefär lika stor för bostadsrätter. De senaste två kvartalen har prisuppgången mattats av.

Många hushåll har mer pengar att röra sig med
Bostadspriserna har stigit snabbt under 2000-talet. Men samtidigt har de flesta hushållsgrupper fått betydligt mer pengar att röra sig med. Ett exempel kan visa detta:

År 2000 hade den genomsnittliga småbarnsfamiljen 370 000 kronor i disponibel inkomst. Åtta år senare hade man hela 100 000 kronor mer, i fasta priser.
 

Den familj som köpte en genomsnittlig villa år 2008 har nära 25 000 kronor högre ränteutgift än den familj som köpte en villa år 2000 hade, eftersom priserna har ökat. Men när man betalat räntorna har man ändå 77 000 kronor mer över till annat.
Vi kan inte säkert förutsäga prisutvecklingen. Det vi kan se är att många har fått det mycket bättre under 2000-talet.

Roger Gustafsson Hans-Åke Palmgren

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *