Aktuellt

15 förslag för att klara en gemensam utmaning

 

Almedalen tisdag: Byggindustrins organisationer och fastighetsägarna i samhällsbyggnadssektorns energieffektiviseringsprojekt har i en rapport presenterat 15 förslag till hur samhället gemensamt ska klara utmaningen att energieffektivisera befintliga flerbostadshus. Det är ett glädjande och nödvändigt samarbete. På tisdagseftermiddagen presenterades förslagen samtidigt som rapportskrivarna hade bjudit in representanter för bland annat Boverket och Energimyndigheten samt för Näringsdepartementet.

Den reflektion man kan göra som myndighetsrepresentant är att vi har stor nytta av dessa forum där vi får tillfälle att lyssna på varandra. Det finns exempelvis kritik mot Boverkets byggregler, och att vi olika myndigheter inte alltid verkar ge samma besked. Ibland finns det en enkel förklaring som eliminerar missförstånd och den kan vi gärna ge i den här typen av sammanhang.

Seminariet hade rubriken ?Vem bestämmer och vem ska betala?? Något entydigt svar på frågorna kom kanske inte, men arrangörerna var mycket nöjda. Lokalen var fullsatt, diskussionen höll sig på en bra och kunnig nivå och som en av arrangörerna sade, ?rätt folk var här?. Vi från myndigheter och departement får ta den hövliga noteringen som en uppmuntran och för vidare synpunkterna till våra organisationer.

Flera av de förslag som lades fram är i linje med den syn vi har på Boverket. Exempelvis vill man stärka forskningen på byggområdet, något som vi gärna håller med om. Andra förslag kan bli föremål för diskussion, men även det är nödvändigt för att vi ska kunna gå framåt. Energikraven inför framtiden är tuffa och vi behöver fortsätta samspela för att klara dem.

Ingemar Lönnbom
Stabschef

0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *