Aktuellt

Välbesökt studiebesök och mingel

Ett fyrtiotal konferensbesökare valde att följa med på studiebesöket som Boverket och Formas arrangerade onsdag eftermiddag. De flesta var svenskar men det var även några från Brasilien, Nya Zeeland, Australien och Österrike. Studiebesöket gick först till Skanskas nya huvudkontor på en av Helsingfors infartsleder. Byggnaden är under uppförande så vi fick en presentation i en av byggbodarna. Den ska LEED platinum certifieras.

Därefter gick turen till Herrgårdsforsen (Pakkalan Kartanonkoski) med en exklusive guidning av Erica Wörman, arkitekt som planerat området. Syftet med besöket var att visa upp den sociala dimensionen vid byggande.

Området är småskaligt och har haft en humanistisk utgångspunkt. Det regnade så vi åkte buss runt området med stop på olika platser. Trots regnandet så var det en otrolig upplevelse att höra Erica berätta hur hon tänkt och att man genomfört i princip allt som var planerat. Fantastiska färger på fasaderna, vägar som ringlar sig fram och alla träd och buskar som var planterade exakt som hon planerat.

Studiebesöket avslutades med mingel på konferensanläggningen. Alla deltagarna i den svenska montern, myndigheter, kommuner, forskare och nätverk fick presentera sig och sitt arbete som rör hållbart byggande. Olle Åberg berättade om Boverket. Allt för att sprida sitt arbete till andra intresserade. Kvällen avslutades på en rysk restaurang med en brysk servitris men med fantastiskt god mat.

Kristina Einarsson
2011-10-20 


0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *