Byggande

Intressant mögelmöte

Mögel i hus är ett gissel och i Boverkets byggregler så införde vi från och med regelsamlingen 2006 begreppet kritiskt fukttillstånd för material. Olika typer av byggnadsmaterial tål mer eller mindre fukt innan det börjar växa mögel på dem. Vet man hur mycket fukt de tål så kan man räkna ut vilka material som kan användas var i byggnaden utan att de skadas.
Tyvärr har det inte slagit igenom ännu och en viktig orsak är att det inte finns någon bra provningsmetod för att bestämma det kritiska fukttillståndet för mögeltillväxt på material.
I måndags var jag på möte hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) i Borås. Det redovisades mycket intressanta forskningsresultat om mögeltillväxt på olika materialprover. Det hade gjorts långtidsförsök  både i laboratoriemiljö och på olika materialprover som placerats ut i byggnader. Försöken visar på säkra resultat och förvånansvärt bra överensstämmelse mellan laboratorieförsöken och verkligheten och det är verkligen intressant.
Förhoppningsvis så kommer det en riktigt bra metod under nästa år för att bestämma kritiskt fukttillstånd hos material. Efterfrågar vi också fuktdeklarerade material till våra hus, så är jag övertygad om att vi också kommer att få beständigare och fuktsäkrare byggnader.

Skivmaterial och trä som sedan länge passerat sina kritiska fukttillstånd och är välbeväxta med mögel.

Taggar: ,
0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *