Aktuellt

Kampanj för mer byggregler

Nu i mellandagarna får Boverket kritik för att vi har skrivit för få regler. Det är ett av våra stora försäkringsbolag som i flera landsortstidningar publicerar debattartiklar där man förespråkar mer regler, närmare bestämt sådana som tvingar fram installation av vattenfelsbrytare i de hus som byggs.

Det händer då och då att Boverket får kritik för att reglerna är för många och krångliga, men ofta är det olika intressenter som önskar att vi med våra regler ska lösa olika problem. Sådana förslag är vi självklart intresserade att ta del av. I de nu aktuella debattartiklarna skrivs att ”Boverkets nuvarande föreskrifter gör att svenska husägare kommer att fortsätta drabbas av vatten- och mögelskador i miljardklassen.” Det låter allvarligt.

Om man googlar på det aktuella försäkringsbolaget och vattenfelsbrytare finner man att de (och även andra bolag) ger rabatt på försäkringen om man frivilligt installerar den här prylen i huset. Det tycker i varje fall undertecknad låter utmärkt: frivillighet är alltid att föredra framför tvång. Dessutom riktar sig detta erbjudande till alla, och gäller även äldre byggnader som tillkommit under de gamla reglernas tid. Denna frivilliga åtgärd kan alltså vara väl så effektiv som ett tillägg i byggreglerna.

Som myndighet har vi alltid plikten att först fundera på om en ny regel verkligen behövs – och om vi kommer fram till att den är bra, så måste vi också göra en utredning om hur stora de samhällsekonomiska konsekvenserna blir.

Om man sedan fortsätter googla på vattenfelsbrytare, hittar man snart ett äldre pressmeddelande från Säker Vatten AB, där informationen är att vattenfelsbrytare är bra, men att man inte ska tro att man genom att installera en sån stoppar alla vattenskador. Bakom Säker Vattens branschregler står VVS-branchen i samverkan med försäkringsbolagen.

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *