Byggande

Regn skadar bygget

Byggnader är stora investeringar, ändå ser man ofta ofärdiga byggnadsdelar och ibland material som är oskyddade från vädrets påverkan.
Den här vintern så har hittills ruskvädren oavbrutet avlöst varandra.
Våta träsyllar kan snabbt börja mögla. Det visar en ny studie från SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) som heter ”Laboratoriestudie av syllar och reglar som utsätts för regn”
(SP Rapport 2011:18, nedladdningsbar från www.sp.se under fliken publikationer). Det har funnits delade meningar om risken för mögel på trä som kortvarigt utsätts för regn under byggtiden.
Studien gjordes för att undersöka om träsyllar och träreglar tål att utsättas för vatten under ett till tre dygn utan att de börjar mögla.
Det gör dom inte.
Nu är det inte bara trä som är känsligt för fukt, många andra material som används i såväl trähus som stenhus är också känsliga och behöver hållas torra under byggtiden.
Oskyddade lättbetongväggar suger upp mycket regnvatten som lagras under lång tid i väggen. I den gamla lättbetonghandboken stod det om vikten av att skydda materialet  och att täcka murkrön och bjälklag under byggtiden, samt att göra det på sådant sätt att regnvatten inte rinner på väggarna. För slarvade man kanske med det, men nu verkar det vara bortglömd kunskap.
Lättbetong tål fukt, men det gör inte tapetlim, trädetaljer och inredning som monteras på väggarna..
Det finns många utmärkta byggnadsmaterial och både trä och lättbetong hör till dem. För att få en utmärkt byggnad behöver man dock hålla bygget torrt.

En lättbetongvägg som suger upp regnvatten under byggtiden. Den nedersta mörka delen av det nedersta murskiftet är våt.

Lättbetong torkar långsamt och är byggtiden kort så kan det bli som i denna bostaden, att mögel växer bakom golvsockellisten. Det var enkelt att åtgärda när det upptäcktes, men obehagligt att ha inomhus.

0

Kommentarer

 1. Hej när vi ändå pratar om fukt. Jag har jobbat som fukttekniker många år och är i dag anställd på ett företag som hjälper ett finländskt bolag med laneseringen av en ny typ av torkmetod för att förkortat torktiderna.

  I dag är det vanligt att torktiderna tar 30-40 dygn när det gäller betong och med denna värmeplatta så tar det i snitttid ca 7 dygn. Jag tycker det används allt för mycket vanliga sorptionsavfuktare i typ badrum eller andra mindre skador där kunden får stå ut med höga ljudnivåer och långa torktider.

  Jag skulle vilja att där det går och är energisparande använda sig av metoder som förkortar torktiderna, tycker att alla parter kommer att vinna på det i längden. Märker dock att det tar tid att oavsett bra utrustning övertyga eller egentligen det saknas vilja att använda sig i första hand av värmealstrande mot fuktiga ytor, antar att den investering som ligger på hyllan av sorptionsavfuktare är problemet, vad vet jag, synpunkter??

  • Koncentrerad värme kan vara ett effektivt sätt att torka lokala fuktskador i massiva oorganiska konstruktioner som betong, lättbetong och tegelmurverk.
   Under torkning med värme så blir det fuktigt på konstruktionens kalla sida så det gäller att det kan torka åt det hållet också, så det inte sitter något ytskikt som kan skadas på den kalla sidan.
   Bilden visar infravärmare i stålburar som monterades på en tjock tegelvägg för att driva ut släckvatten efter en brand. Vatten hade runnit in i väggen från bjälklaget ovanför och det hade samlats fläckvis inuti väggen. Fuktens fördelning efter branden lokaliserades med fuktindikator och en allmän torkning gjordes med avfuktare och luftvärme. De kvarvarande våta partierna inuti väggen lokaliserades med fuktgivare som borrades in i väggen och dessa torkades med infravärmare.
   (Klicka på bilden så blir den större)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *