Internationellt

Vad har Neapel och Göteborg gemensamt?

Idag jämförs och jämför sig ofta städer med varandra. Det är förstås inte så många som använder Neapel för benchmarking, inte Göteborg heller skulle jag tro 😉 Men städerna har en sak mera gemensam än att båda ligger på västkusten. Vad kan det vara? Ja, det är inte någonting som har hänt, men något som snart kommer att hända…

När man vet vad så vet man också att WUF och IFHP inte är kodord för hemliga agenter, även om förkortningarna hittills nog varit alltför svårknäckta utanför vissa initierade kretsar. Men i år kommer detta förhållande att ändras.

 
WUF6

World Urban Forum 6 är en internationell konferens om städernas utveckling och framtid – ”Urban Futures”. Den arrangeras i Neapel (Mostra d’Oltremare) den 1-7 september 2012 av FN:s boendeprogram, Italien och Neapel. FN:s boendeprogram, UN-Habitat, leds sedan förra året av Juan Clos, tidigare bl.a. borgmästare i Barcelona. Är detta startskottet på att nu ska Neapel genomgå samma förvandling som Barcelona gjort de senaste decennierna? Vilka andra spännande stadsutvecklingar pågår runtom i världen? Bästa sättet att få reda på detta är att vara på plats i det italienska Kampanien i september. Kolla in mera på http://www.unhabitat.org/categories.asp?catid=672

IFHP

International Federation for Housing and Planning är en internationell organisation för kvalitet i hur vi bor och hur våra städer utvecklas. Göteborgs stad är värd för IFHP:s världskonferens den 16-19 september med social hållbarhet som det övergripande temat: ”Den inkluderande staden i en global värld”. Hur kan vi motverka den ökande sociala segregationen i våra städer? För vem och med vem utvecklar vi våra städer? Vilka är de nya verktygen? Det är frågor som verkligen berör och jag hoppas att vi ses i Göteborg till hösten. Här kan du läsa mera om vad som är på gång: http://www.ifhp2012goteborg.se/en/index.html

 Ja, nu vet du svaret på vad städerna har gemensamt – i september erbjuder båda två internationella mötesplatser för hur vi ska bo bra i våra städer och se till att städerna är goda livsmiljöer för oss alla!

 

 

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *