Internationellt

Born in 1976 – Still Innovative

På senare år har vi genom filmen fått tecknat en rad personporträtt från Storbritanniens 1900-talshistoria – the Queen, the King’s Speech och nu senast the Iron Lady. Den senaste i raden av filmer sätter 1970-talet i fokus, åren då Margaret Thatcher valdes till partiledare och senare premiärminister. Kanske blir du inspirerad och tänker liksom Winston Churchill en gång sade, att ju längre man kan se bakåt i tiden desto bättre kan man skönja framtiden: “The farther backward you can look, the farther forward you can see.”

För alla som är intresserade av samhällsutveckling och bostadsmarknad så borde i alla fall Storbritanniens och metropolen Londons nutidshistoria vara intressant att studera som jämförelse och referens för hur utvecklingen skett och sker i Sverige. Om vi kikar i backspegeln till mitten av 1970-talet så kan vi kanske få se en glimt av 2050 igenom framrutan? Den kristallskådan kan vara användbar när det gäller att lösa bostadsförsörjningen i våra växande städer. Så låt oss börja med att förflytta oss bakåt till 1970-talet, närmare bestämt till 1976…

1976 är inte bara året då Agatha Christie dog, Big Ben stod still i nio månader och inflationen i Storbritannien låg över 16 procent. Nej, det var också året då BSHF grundades, kanske som ett slags positiv motvikt till det dystra läge Storbritannien då kämpade med. The Building and Social Housing Foundation skapades för att främja en hållbar utveckling och innovativ bostadsmarknad. Idag är BSHF en väletablerad, oberoende forskningsorganisation som arbetar över hela världen och som är ansvarig för de prestigefyllda “World Habitat Awards”, de utmärkelser som första måndagen i oktober varje år delas ut på UN-HABITAT:s ”World Habitat Day”.

2009 publicerade BSHF en genomgång av bostadsmarknaden och framtidens boende i Storbritannien – ”Rethinking the UK Housing System for the twenty-first Century” http://www.bshf.org/published-information/publication.cfm?lang=00&thePubID=4FF3F1F7-15C5-F4C0-99959BAD3ED44A50
och ”Perspectives on the Future of Housing” http://www.bshf.org/published-information/publication.cfm?lang=00&thePubID=50015611-15C5-F4C0-99A1E667ACE1E6DB Fler och senare publikationer finns på webbplatsen http://www.bshf.org/published-information/uk-housing.cfm?lang=00 Här kan du säkert finna en del användbara tankefrön till ditt eget innovativa arbete.

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *