Byggande

Enstegstätade väggar förr – Hur var det på 1970-talet

En kollega har hittat en gammal väl arkiverad broschyr om Fuktskydd i småhus från 1976.  Den delades ut av Statens Planverk med syftet att på ett lättfattligt sätt förmedla erfarenheter och kunskap om fuktskydd till blivande ägare av småhus.
Jag föll för de charmiga och orginella teckningarna. Både kunskap, material och byggteknik har utvecklats mycket sedan 1970-talet, men så  upptäckte jag att en del information faktiskt kunde varit skriven idag.
Så här informerade man om väggar;
”Hösten 1974 gick regnet hårt åt fasaderna på småhus, även i de delar av landet som inte hör till det s.k. slagregnsområdet, t.ex. Östra Svealand. Man fick då en test av byggnadstekniken ute på fältet. Många fasader klarade inte provet och värst drabbade var murverk. Från inrapporterade skador kan följande erfarenheter dras
– Murverk släpper igenom vatten
– Det vatten som trängt igenom murverket kommer inte ut igen utan blir kvar i konstruktionen.”

Detta skrevs 10 år innan man kom på idén att montera isolering med utvändig puts på värmeisolerad träregelstomme. Så fick vi enstegstätade träregelväggar. Sommaren 2007 gick också regnet hårt åt fasaderna  och många blev varse att även putsade hus släpper igenom vatten som blir kvar i konstruktionen.

Det råd som gavs 1976 var att ”vatten som passerar murverket får inte komma i kontakt med väggen innanför utan måste dräneras ut igen. Luftspalten i en yttervägg innanför en murning har alltså  en kapillärbrytande och dränerande funktion.” Man skrev också att ett ordentlig tilltaget taksprång ger huset ett gott skydd.
Informationen illustrerades med denna charmiga bild.
Statens Planverk var Boverkets föregångare.
Informationen 1976 skrevs av Tore Hansson och den illustrerades av Carl Michael Johannesson.

 

 

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *