Internationellt

WUF: Digitalt lego skapar delaktighet

En tråkig parkeringsplats blir ett nytt levande centrum med bostäder runt omkring. Gröna områden, mötesplatser för kvinnor, spännande byggnader och en fotbollsplan växer fram, allt byggt och konstruerat av ungdomar i Fisksätra, en förort till Stockholm.

Ungdomarna fick fria händer att arbeta i ett verktyg som bygger på Minecraft, den svenska datorspelssuccén. Minecraft fungerar som ett ”digitalt Lego” där man snabbt och enkelt kan skissa upp områden i 3D.

De svenska exemplen på ungdomars delaktighet i planeringen fortsätter att väcka uppmärksamhet på WUF. David Bergström, spelutvecklare, och Erik Kalmaru, Svensk Byggtjänst, fick svara på många frågor om det svenska projektet ”Mina kvarter” som angagerar ungdomar i sin stadsmiljö. Se länken http://www.youtube.com/watch?v=OxIHOolqOuI

En kvinna från Uganda ville veta mer om flickors möjlighet att påverka. I modellen fick fotbollsplanen stort utrymme. Men var fanns mötesplatserna för flickorna? Erik Kalmaru svarade att centrumet utvecklades av en grupp som bara bestod av flickor. Först ville de göra ett badhus, men de ändrade sig och skapade till sist en mötesplats i form av ett kulturhus för kvinnor. Men tar verkligen flickorna plats och bygger utifrån egna behov, eller tänker de på sina mödrar i första hand, kontrade kvinnan från Uganda.

Hur kombinerar du konstruktionen av byggnader med stadens sociala liv, blir det inte lite platt med så stort fokus på byggnader och platser? Frågan kom från en man från Angola. Kanske är själva processen viktigare än resultatet i datorn, budskapet är att ungdomarna kan göra skillnad och det blir synligt, menade David och Erik.

Allt handlar om att skapa en inkluderande stad, sa en man från Nigeria. Vår stora utmaning är att få med de fattiga, de utan utbildning eller internetuppkoppling. Hur ska de få en chans? Elektricitet är ingen självklarhet i våra länder.

Ännu en gång blir vi påminda om att hela världen brottas med samma frågeställningar kring delaktighet och stadsutveckling. Men också att ländernas förutsättningar skiljer sig milsvida åt.

1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *