Aktuellt

Bild på arkitekt Åsa Dahlin från Boverket

Designing Fair Cities i bilder

Vi smälter fortfarande intrycken från Boverkets och Mistras networking event “Designing fair cities – securing urban equity, social inclusion, cultural diversity and urban commons”. Här kommer några bilder som ett första smakprov. Läs mer om eventet på vår webbplats: www.boverket.se/wuf6.

Bild på deltagare

Snart börjar det. Vi konkurrerar med flera event som löper parallellt, närmare bestämt 22 stycken, men marknadsföringen verkar fungera. Det är nästan fullsatt i rummet ett par minuter före start.

 Arkitekt Åsa Dahlin, Boverket, presenterar dagens program. Fem månaders intensiv planering för Boverket och Mistra Urban Futures ligger bakom eventets sammansatta program, med exempel från Kina, Kenya, Sydafrika och Sverige.

Bild på talare

 2012 är ett historiskt år för Kinas stadsutveckling. Nu bor 50 procent av Kinas befolkning i städer och urbanisering fortsätter i rask takt. Professor Wu beskriver en av landets stora utmaningar, att ta hand om en allt mer åldrande befolkning.

 Bild på talare

Ta utgångspunkt i högteknologin och genomför enkla lösningar! Nya idéer är en grundförutsättning för en hållbar design, säger professor Alexis Pontvik, och hämtar exempel från Shanghai, Abu Dhabi, Damaskus och Tyskland.

Bild på talare

 Staden Kisumu i Kenya står inför en rad utmaningar. Professor Stephen Agong berättade om Kisumos ”action plan”. Alla medborgare är lika värda, alla får tillfälle att delta och uttrycka sin åsikt. Vi erbjuder stadens invånare en möjlighet till lokala investeringar.

 Bild på publiken

Riksantikvarie Lars Amréus får publiken att dansa. Passande, eftersom budskapet handlade om människors kraft och möjligheter i stadens offentliga rum.

 Bild på seminarietalare

Olov Schultz, Boverkets internationelle sekreterare och dagens moderator, pustar ut efter eventet (tredje från höger). Lars Reuterswärd, chef för Mistra Urban Futures (längst till höger) har tack vare organisationens nätverk i flera länder bidragit till eventets mångfald och olika perspektiv.

Mannen till höger om Olov är Nairobis förre borgmästare, som passade på att berömma utvecklingen i Kisumu: ”Jag är stolt över Kisumus utveckling, staden har tagit över Nairobis plats som landets främsta exempel på hållbar stadsutveckling.”

På något sätt sluts cirkeln. Första gången WUF anordnades var i Nairobi 2002 och UN-Habitat har sitt säte där.

Text: Anna-Karin Boulliant

Foto: Jenny Sjödin, Mistra

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *