Aktuellt

Bostadsbyggandet debatterades i Göteborg

Var på en fantastiskt rolig debatt i Göteborg igår. Det handlade om varför det byggs så få bostäder – speciellt studentbostäder och måste alla nybyggda bostäder vara tillgängliga. Det var fullsatt och folk stod på kö utanför för att komma in – otroligt med så många engagerade människor.

Vad sa vi då? Jo panelen och publiken – som f ö var blandad i ålder – var ganska eniga om att tillgänglighet behövs och det är kanske inte det som man i första hand ska frångå i jakten på att det ska byggas fler och billigare bostäder. Det finns andra sätt att få ner kostnaderna, tex P-normerna, tiden i plan- och byggprocessen, möjligheterna till överklagande i flera insatser. Om man tillåter byggande av otillgängliga bostäder kan det bli dyrt sen om det det sedan i efterhand behövs en handikappanpassning. De flesta bostäder som redan är byggda är inte tillgängliga. När det gäller studentbostäder så gick debatten lite mer åt hållet att där kanske man skulle kunna tumma lite på tillgängligheten. Men som jag konstaterade om man tillåter att 50 procent av studentbostäderna inte behöver vara tillgängliga hur utformar man en sådant regel – 50 procent av hela Sverige, länet, kommunen, stadsdelen, kvarteret eller av byggherrens bestånd? Och vem bedömer och håller reda på när man uppnått de 50 procenten? Kanske inte helt lätt. Även när det gäller studentbostäder så kan det finnas andra bättre effektivare sätt att få ner kostnaderna och bygga mer. Boverket kommer alldeles strax att få ett uppdrag från regeringen om att se över hela regelverket (inte bara Boverkets byggregler alltså) i jakten på krav som kanske inte behövs. Debatten i går var bra, engagerad och nyanserad. Sedan fanns det ju några som var emot allt och alla, men det finns ju alltid.

Yvonne Svensson

0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *