Samhällsplanering

Nu är det bukhöjd som gäller!

I dag berättade Maj-Lis Hellénius att fysisk aktivitet gynnar förutom hälsan även ekonomin, i förebyggande syfte. Fysisk inaktivitet är som en pandemi – stillasittande är orsaken till var 10:onde dödsfall och är lika farligt som rökning. Maj-Lis är livsstilsprofessor och var faktiskt en av de första i Sverige som skrev ut fysisk aktivitet på recept. Hon skrev även ut ett recept till oss: Ta en bensträckare varje halvtimme, gå en promenad på lunchen och ta vara på ljuset, ha ett par träningskor med dig – man vet ej när tillfälle ges, fortsätt med den aktivitet du går på och tänk på att öva upp muskelstyrkan! Ett långt recept, men förhållande vis enkelt eller hur?! Hon avslutade med att nämna att BMI är nu ute och inne är bukhöjd. Liggandes på rygg, svanken i golvet, ska magens mått helst inte vara mer än 20 cm hög för kvinnor och 22 cm för män. Boverket present, den geniala tumstocken kom nu väl till pass!

Mirja Ranesköld, planeringsarkitekt

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *