Byggande

Koalabjörnar i träden och 500 deltagare på WBC13 i Brisbane

Att gå upp kl 7, när kroppen säger att klockan är 23 och du bör sova i stället för att gå upp och äta frukost är tufft. Väl uppe är det dock fint. Här är det 22 grader, blå himmel och sol denna höstmånad, som motsvarar vår november. I dag, söndag, har jag valt att åka båt längs floden Brisbane river. Floden blev 2011 översvämmad efter häftiga regn och en damm, sjön Wivenhoe, måste tappas. Den var för full för detta regn. Många byggnader, stränder och mycket annat blev översvämmade med många metrar. Tidvattnet är här ca 2 meter, men detta var 5-10 meter på sina ställen. Mongroveträden börjar nu, två år efter översvämningen, växa sig starka igen och Queenslands fina hus längs floden är i stort sett återställda eller nybyggda. Men det var inte första översvämningen och troligen inte heller den sista. Jag tror inte analys och åtgärder för framtiden är helt klara än.

Enligt den kvinliga båtkaptenen och även Wikkipedia fick floden sitt namn efter guvernören i New South Wales, Thomas Brisbane, av upptäcktsresanden John Oxley 1823. Den äldsta bevarade byggnaden i Brisbane är från 1829 enligt uppgift.

Båtutflyktens mål var en djurfarm, Lone Pine Koala Sanctuary, som har funnits sedan 1927, med 110 koalabjörnar (från början var det två, Jack och Jill), många kängurur och wollabys och andra australiska djurarter som det är svårt att hitta någon annanstans såsom dingos, stora fladdermöss (flygande rävar),  näbbdjur (kan ses live på internet från deras hemsida), ormar och ödlor, krokodiler, vombat med många fler. Koalabjörnar sitter mest och sover i epicalyptusträd, när de vaknar äter de några blad, klättrar lite i trädet och sover igen. Stressen i byggsektorn verkar dem främmande.

Båten anlände lagom till inskrivning till World Building Congress 2013. Strax under 500 personer kommer att vara med under 3 dagar. Det är så många uppsatser, så att även vi som är här missar 8/9 av föredragen. Det är nämligen 9 parallella sessioner. Stickan med alla uppsatser sitter på ett kort som vi kan ha i plånboken och få upp på vår dator. En positiv utveckling mot Stockholm och Gävle konferenserna på 80 och 90-talet då Byggforskningsinstutet gav ut tunga böcker. Förhoppningsvis sparar det några träd som koaler och andra kan ha nytta av.

0

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *