Byggande

På väg till Brisbane

Att läsa Eyvind Johnsons Strändernas svall om Odysses samtidigt som Moskva, Samarkand, Kabul, Dahka mm kända orter  passeras 11000 meter under oss  i Singapore Airlines stora plan på väg till Singapore och vidare till Brisbane.

Såg en dokumentär på flygplansmonitoren om stadsplanering i Köpenhamn, Dahka och Christchurch. Christchurch i Nya Zealand är väldigt intressant genom de hemska jordbävningarna de hade där 2011. En mycket demokratisk planering vill ha lägre byggnader än tidigare. Alla investerare var inte riktigt av samma uppfattning. Försäkringsbolagen är tveksamma efter två jordbävningar så nära varandra och en mängd mark som blivit flytande lera och är obyggbar. Det kan vara spännande att följa upp hur det blir. Människan , precis som andra djur vill tillbaka dit man är uppväxd, se vargar som flyttas som exempel.

Såg även en dokumentär om skyskraper. Hur William Jenney fick en idé om att bygga med stål istället för tegel och sten. han ville bygga högre men stenmaterialen gav till följd att väggarna blev för tjocka. Hans hustru lade en en tung bok på en fågelbur av metall och han fick idén att stålpelare och stålbalkar skulle lösa uppgiften att få högre byggnader. År 1885 byggdes den förska skyskrapan.

Singapore har ett relativt nytt hotell som består av 56 våningar ihopbunda på toppen av en konstruktion som innehåller en simbassäng , där simmarna känner sig simma bland molnen, för den ena långsidan slutar med en vattenyta. Arkitekten kom på idén när en modell med de tre skyskraperna var klara. Han la en planka ovanpå och började sedan räkna på hur det kunde lösas.

Bra att det går framåt. När jag såg Corbusierutställningen på Modena Museet i Stockholm nnyligen undrade jag om det alltid gör det när jag såg  bilder på 20-talets moderna bilar placerade bredvid Corbusiers  då moderna hus. Idag upplever jag att bilindustrin gått mycket framåt jämfört med vad arkitekturen gjort för framsteg dessa 90 år. Men det är bara en reflektion av en ingenjör med jetleg efter snart 24 timmars resa plus 8 timmars tidsomställning.

Duktiga BIM-forskare från Norge är med på samma flygplan. Norge och Singapore är i framkant när det gäller att ta fram elektroniska bygglov och delvis granska elektroniskt. Förhoppningsvis kommer de att prestera något om detta i Brisbane.

1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *