Boende

Socialbostäder? I Sverige?

Oj, oj detta är en kontroversiell frågan. Vågar vi ens prata om den? Jo, då i Almedalen vågar man.

Med den nya lagen om allmännyttan där det ställs krav på allmännyttans affärsmässighet kommer också frågan om socialbostäder menade en politiker från Göteborg som inledde hela seminariet.

Göteborgs stad har tagit fram en rapport om socialbostäder och bl a tittat på hur systemet fungerar i andra europeiska länder. MKBs VD Sonny Modig menade att alla bostäder egentligen är sociala. Och lösningen på problemet att de svaga grupperna inte kommer in på bostadsmarknaden inte är att skapa socialbostäder. Det är en felaktig prissättningen som har gjort bostadsmarknaden dysfunktionell.

Veronica Palm var där också och menade att problemet egentligen handlar om att vi har brist på hyresrätter. Enligt Sonny har många feltolkat begreppet affärsmässighet i lagen om allmännyttan om man tittar på syftet med lagen så är det möjligt för allmännyttan att ta ett socialt ansvar och detta har stöd i lagen enligt Sonny. Man kan inte ha socialbostäder för personer som någon gång haft en betalningsanmärkning sa Veronika.

Det påstods också i paneldebatten att studier från andra länder visar att socialbostäder minskar segregationen. Det hettade till i debatten och det fanns både förespråkare för och emot socialbostäder. Det enda man var överens om i panelen var att bostadsmarknaden inte fungerar.

Jag kan konstatera att frågan om socialbostäder är fortsatt kontroversiell. Kan detta bli en valfråga? Frågan om vi ha socialbostäder i Sverige eller inte?

7

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *