Byggande

Behöver vi en nationell stadspolitik, eller?

Behövs en nationell stadspolitik? Om detta var meningarna delade på gårdagens seminarium om stadspolitik som bland andra Janna Valik deltog i. Man var överens om att det behövs nationell helhetssyn för att möta utmaningarna som urbaniseringen med efterföljande bostadsunderskott och en infrastruktur som inte klarar att möta anstormningen från de nya invånarna. Men om samtalets deltagare tyckte att detta ska vara en nationell stadspolitik eller mer av samordning av regelverk och att staten tydliggör sin egen roll berodde kanske mest på vilken organisation man representerade. Flera svenska städer har redan en lokal stadspolitik baserad på stadens egna förutsättningar. Att utgå från de lokala förutsättningarna och ha tydliga övergripande spelregler är en förutsättning för stadsutvecklingen.Det är därför viktigt att den nationella nivån och dess politiker samordnar de olika sektorerna och regler som krävs för en hållbar stad. En framgångsfaktor för en bra stadspolitik är samverkan mellan offentliga och privata intressen.

Sofie Adolfsson Jörby

 

 

5

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *