Boende

Boverket på Vadstena Forum

Vadstena Forum. Politik, forskning och marknad möttes, i föredrag och diskussioner. Statssekreterare Ulf Perbo om vem som ansvarar för vad i bostadspolitiken, professor Bo Bengtsson om svensk bostadspolitik i nordisk jämförelse och professor Joakim Palme om att vända faran till en fördel. Bland många intressanta föredragshållare.

Bostadspolitiken har genomgått en omvälvning de senaste dryga 20 åren. Fokus ligger nu på att effektivisera processen att få fram bostäder. Vilka är de bostadspolitiska utmaningarna idag? Varför byggs det så lite? Vem vinner på bostadsbristen? Och vad händer med den sociala sammanhållningen?

Frågorna var nog fler än svaren. Kommunerna har ansvar för bostadsförsörjningen – men hur ser kommunernas målbilder ut, vilka verktyg har de och hur agerar de? Behövs det olika statlig politik för olika bostadsmarknader och för olika segment av marknaden? Är de nordiska bostadspolitiska regimerna, som förut skilde sig avsevärt, på väg att konvergera mot en selektiv hyressektor? Är svenska byggföretag världsledande i produktivitet – varför upplevs då byggpriserna vara så höga? Och slutligen diskuterades avsaknaden och behovet av kvalificerad samhällsvetenskaplig forskning inom samhällsbyggnad.

/Hans-Åke Palmgren

Taggar:
2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *