Aktuellt

Foto: Maria Petersson/Boverket

Att göra praktiken på Boverket

Som deltagare på programmet Korta vägen fick jag möjlighet att göra praktik på Boverket. Den Korta Vägen är kompletterande högskolinsats för utländska akademiker som bedrivs på Blekinge Tekniska Högskola och praktiken är en del av denna utbildning. Och varför valde jag just Boverket? Därför att jag hade flerårig erfarenhet inom ekonomi från ett bostadsutveckling företag i Tjeckien, Prag, där jag är född. Jag uppskattar den svenska samhällsplanering och att praktisera på Boverket är en unik möjlighet att se och förstå hur processer fungerar som omfattar bostadsutveckling i Sverige.

Det här är också min första erfarenhet med att jobba i myndighet, därför förväntade jag att skillnaden kunde vara stora i jämförelse med privata företag.  I Tjeckien brukar man säga att myndigheter har mycket lugnare tempo än privata företag, men jag kan inte bekräfta detta. I alla fall stämmer detta absolut inte för Svenska Boverket! Jag blev imponerad hur engagerade alla är på Boverket med att utföra sitt arbete och uppfylla sina uppdrag på bästa möjliga sätt! Också blev jag förvånad hur brett spänn av aktiviteter Boverket sysslar med. Därför är jag mycket tacksam för alla trevliga arbetskollegor som tålmodigt förklarar mig allt som behövs.

Praktiken görs på Ekonomi enheten, där jag fick information om flera aktuella frågor och aktiviteter som verksamheten sysslar med, om många olika system som används inom Ekonomi. Jag också fick hjälpa till med några små grejer, till exempel åkte till Stockholm som support till andra kollegor på Nationell Matchning den 9 oktober. Nationell Matchning var ett projekt där svenska företag kunde möta utrikesfödda ingenjörer med lämpliga kompetenser.  Boverket, tillsammans med andra arbetsgivare som sökte tekniska professioner, fanns på plats för att möta totalt 250 arbetssökande. Enligt min åsikt var dagen framgångsrik och många av dem ingenjörer var intresserade av att jobba på Boverket. Här kommer bilden som tog min kollega på Boverkets ställe:

Foto: Maria Petersson/Boverket

”Stor intresse för Boverket”

Foto: Maria Petersson/Boverket

Foto: Maria Petersson/Boverket

”Arbetsmarknadsminister på Nationell Matchning”

Foto: Maria Petersson/Boverket

 

6

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *