Samhällsplanering

foto/Lina Magnusson

Ny på jobbet

Mitt största ”uppvaknande” när jag var ny på mitt första jobb (planeringsarkitekt i mindre kustkommun i västra Sverige) var att det inte var jag som fick bestämma hur ”min” planerade bebyggelse skulle se ut – utan politiker! En kollega till mig har berättat om hur ensam hon kände sig första dagen på jobbet då hon var den enda i sin kommun att jobba med byggfrågor, men hur värdefullt hon tyckte det var med att en dag i veckan ha stadsarkitekten på plats. En dråplig historia är också den om kollegan som trodde att PBL stod för ”Problem Based Learning”…..

Vår första tid på jobbet rör oftast fler frågor än de vi lärde oss under vår utbildning  –  i mitt fall rörde det sig alltså om hur en kommun styrs, om administrativa regler och bestämmelser i den kommunala organisationen och inte minst om tekniska hjälpmedel i form av ritprogram…  Just nu förbereder och kartlägger Boverket behovet av en grundutbildning i PBL riktad till landets kommuner och länsstyrelser. Hur upplevde Du din första tid på jobbet? Och vilka hjälpmedel och kunskaper saknade Du? Vi kommer att hålla i en workshop i Stockholm den 12-13 november som vänder sig till dig som jobbat 0-2 år  i ”PBLs tjänst” (ex planhandläggare, bygglovshandläggare, byggnadsinspektör, lantmätare, jurist). Läs mer och anmäl dig här.

 

 

4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *