Aktuellt

Publik på seminariet 29 nov.

Publik

Bygg för unga – ett seminarium i tiden

En kollega till mig berättade om en konferens  som arrangerades i somras av UN Habitat, Future of places, där mötesdeltagarna under slutet av första dagen gjorde uppror mot den amerikanska dominansen på scenen och efterlyste en ödmjukare inställning därför att åhörarna i lokalen i många avseenden var kunnigare än de på scenen. Och andra dagen var det en ström som aldrig ville ta slut med åhörare som vill komma upp på scenen och deklarera sina synpunkter på den gemensamma deklarationen som skulle tas fram. Till slut fick folk gå upp tre och tre på scenen för att effektivisera processen. Det hela avslutades med att moderatorn sade att de gärna tar emot förslag till hur uppläggen på kommande konferenser kan göras mer inkluderande och främja dubbelriktad kommunikation. Så långt min kollega.

Seminariet i Stockholm i fredags, Bygg för unga, innehöll en stor informationsmängd från Boverket, det är en mäktig samling av lagstiftning och regelverk som man behöver ha koll på när man ska bygga bostäder för studenter och unga. Det var hårdkörning från scenen och utan kaffepaus satt deltagarna snällt och tog in informationen under hela dagen. Detta var möjligt eftersom det fanns diskussionspunkter inför varje föredrag. Upplägget på seminariet innebar nämligen att man i grupper om sex personer under fem minuters tid kunde diskutera sant eller falskt påståenden. Det gick även att rösta utifrån med hjälp av SMS. Deltagarna på seminariet kunde själv välja när de ville sträcka på benen eller hämta en kopp kaffe under tiden som diskussionen om sant eller falskt pågick. Flera gemensamma diskussioner seglade också upp under förmiddagen, en av dem behandlade själva definitionen på student- och ungdomsbostäder. En definition som kan begränsa nyttjandet av bostäderna för andra grupper i samhället, äldre till exempel. En annan gemensam diskussion hölls av fem paneldeltagare från Nätverket för mindre bostäder som fick ge sina synpunkter på Boverkets utredning, lagstiftning och regelverk. Paneldiskussionen kom att handla dels om vad man tyckte om Boverkets utredning men också hur man kan se på frågan om tillgänglighet i relation till kostnader och bostädernas yta.

Efter lunch informerade Boverket om stödet för innovativt byggande av bostäder för unga som fått det skämtsamma epitetet; Bo bra på yngre dar, vilket Vanda Kehr från jagvillhabostad.nu berättade. Därmed inte sagt att diskussionen om den faktiska situationen där unga tvingas bo på sofforna i kompisarnas lägenheter inte fördes på fullt allvar och utan kompromisser.

Åter till inledningen och frågan om dubbelriktad kommunikation. Det inslag där Erik Herngren från Kairos Future beskrev vem som måste göra något – du och jag – väckte starka känslor. Erik Herngren blev avbruten i sin föreläsning av engagerade och i viss mån (!) irriterade deltagare. Jag tyckte själv om hans presentation men om du går in på Boverkets Twitterflöde den 29 november så hittar du många som absolut inte håller med mig. Var Erik Herngrens föredrag kanske rentav något som fick publiken att, likt det min kollega berättade om, vilja gå upp på scen för att själva ge sin syn? Ja, enligt min uppfattning var det så och nästa gång Boverket arrangerar ett seminarium eller konferens så vore det väldigt spännande att redan från början utgå från att deltagarna ska interagera – på scenen! Kanske under rubriken:

Någon måste säga något nu!

Du kan se hela seminariet på den här länken:
http://www.media-server.com/m/p/tzjy9uj7

2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *