Tillgänglighet

Hej!

Detta är det allra första blogginlägget på denna nya blogg, så jag tänkte att det var bäst att börja med en enkel hälsningsfras.

Den här bloggen ska handla om funktionshindersfrågor. Den ska handla om fysisk tillgänglighet och om användbarhet. Men framför allt ska den handla om hur Boverket arbetar rent konkret med dessa frågor.

Till en början är det jag som skriver på den här bloggen. Med tiden hoppas jag förstås engagera mina duktiga kollegor för ett och annat blogginlägg. Det finns förstås många intressanta röster på Boverket, och jag vill mena att tillgänglighet är ett sånt där ämne som är relevant i stort sett allt.

 

Så vem är då jag som skapat Tillgänglighetsbloggen?

Jag heter Andreas Johansen och är Boverkets nya samordnare för funktionshindersfrågor och tillgänglighet sedan hösten 2013.

Min ämnesbakgrund är beteendevetenskap (sociologi och socialpsykologi) toppad med en två-årig masterexamen i ”Samhällsvetenskap och utredningsarbete”.

Innan och under min studietid i Umeå arbetade jag lite här och var och provade på de flesta branscher. Jag var montör i trä- och metallindustrin, truckförare, innesäljare på möbelföretag, var kulturarbetare på olika festivaler, föreställningar och event, en tid i norska fjällen som ”liftvärd/heisvert” och på Irland och i Italien som servitör och så vidare.

Men de arbetstillfällen som gjort störst intryck på mig är mina sex år inom äldreomsorgen som vårdbiträde och projektledare. Efter det har jag även arbetat med jämställdhetsfrågor i några kommuner. Funktionshindersfrågorna är – precis som jämställdhet – en form av jämlikhetsfrågor. Jag ser stora likheter mellan dessa två områden när det gäller arbetssätt och de utmaningar man står inför. Där har vi två samhällsrörelser som kan ta intryck av varandras arbetssätt, oavsett om man arbetar i det privata, offentliga eller civila Sverige.

 

Åter till bloggen.

 

Framöver vill jag använda bloggen till att samla alla goda tips och intressanta perspektiv som jag och mina kollegor stöter på under tidens gång. Förhoppningsvis kan jag till slut visa dessa på ett överskådligt sätt här på bloggen. Det kan handla om rapporter, forskning eller konferenser, men lika gärna om nyttiga perspektiv och goda idéer.

Det är många intressanta saker på gång under 2014 här på Boverket.

 

Det är min förhoppning att du vill följa vårt arbete med nyfikenhet och att du emellanåt gärna lämnar en kommentar.

 

God fortsättning!

 

11

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *