Internationellt

Container i sikte

Världens mest innovativa stad

Urbaniseringen fortgår över hela världen och många utvecklingsländer förändras raskt. Samtidigt som slumkvarter fortsätter växa i många städer så skapas det på andra håll goda exempel på stadsbyggande för befolkningen. Det som förr var fattigt och outvecklat kan nu vara en tillväxtekonomi; det som förr var våldsamt och kriminellt kan nu vara tryggt och leende. Det är ingen slump, att UN-Habitat valt att samarbeta med staden Medellín och Colombia för att nu i april arrangera World Urban Forum. Medellín utsågs av New York Times för något år sedan till världens mest innovativa stad. På tjugo år har staden gått från att vara gangsterstad till att bli världens mest innovativa stad. Och nu i april samlas alltså i staden stadsutvecklare från alla världsdelar för att medverka i det stora och väletablerade FN-forumet.

Vad kan Sverige leverera?
Sverige har under många decennier utvecklat internationellt förtroende och goda kontakter. Men vi kan inte leva på gamla lagrar i dagens snabbt föränderliga värld. Vi måste vara med och visa att vi lever upp till vårt namn som innovativ nation, att vi fortsätter utveckla lokalt fungerande lösningar på dagens samhällsproblem, att vi håller jämna steg med det raska utvecklingstempot. World Urban Forum är först och främst en nätverksarena där olika aktörer – personer, organisationer, institutioner, universitet och forskningsinstitut, företag, kommuner, regioner, nationella myndigheter och politiska företrädare – knyter nya kontakter och utvecklar befintliga. Men vi uppträder inte bara var och en för sig – tillsammans ger vi en samlad bild av vad Sverige ”kan leverera”. Därför är det viktigt att ”Team Sweden” är allsidigt sammansatt.

Vi har plats för en center-forward
Arrangemanget pågår 5-11 april i Medellín, en stad med 2,2 miljoner invånare. Där, mitt i staden på mässområdet ”Plaza Mayor”, kan du bli en viktig center-forward, som avgör vilka andra lag som vill möta oss i de vänskapsmatcher som WUF7 bjuder in till. Det kostar inget att delta i konferensen. Det kostar heller inget att ställa ut i den 100 kvadratmeter stora svenska paviljongen. Flyget går på runt trettontusen spänn tur och retur. Just nu är det cirka tjugofem personer som kommer att åka till konferensen från Sverige. Men det finns utrymme för några till.

2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *