Tillgänglighet

Vårträffarna och ”Oscar” som landat i Sveriges framsida

Under våren ska Boverket genomföra träffar för att lyfta fram möjligheterna som det statliga stödet för inventering av flerbostadshus innebär. Vi ska vid fyra tillfällen samla kommuner, fastighetsägare, funktionshindersrörelsen med flera. Förhoppningen är att folk även får tillfälle att diskutera vad en inventering kan innebära för utvecklingen i deras egen kommun och alla som bor där. Läs mer om träffarna här.

 

I förberedelserna för träffarna har Boverket fördjupat sig i de många olika inventeringsverktyg som finns. Vi for till Hjälpmedelsinstitutet i Stockholm och diskuterade bland annat TIBB, ett användarvänligt e-verktyg som ger en detaljerad bild av flerbostadshusen. Vi for även till Göteborgsregionen/FoU i Väst och samtalade med Lisbeth Lindahl och Sara Nordenhielm om sammanställningen av inventeringsverktyg i ”Tillgänglighetsinventering av bostäder – vilka verktyg finns?”, som du även kan ladda ner kostnadsfritt som pdf.

 

Vi besökte även Fastighetskontoret i Göteborgs Stad och fick äran att varmt gratulera dem till Access City Award 2014!

Det är ett pris som EU-kommissionen delar ut varje år i en tävling om den mest tillgängliga staden i Europa. Läs gärna EU-kommissionens pressmeddelande på engelska.

Fotot ovan visar den ”Oscar”-statyett de fick bära med sig hem. Stiligt!

Detta vittnar även om att Sverige hänger med i utvecklingen – förra året fick Stockholm en delad andraplats med Nantes, där Berlin tog hem segern 2013.

 

Juryn bedömer tillgängligheten:

  • för personer med och utan funktionsnedsättning
  • i bebyggd miljö och offentliga rum
  • i transport och infrastruktur
  • i information och kommunikation inklusive ny teknik
  • i allmänna serviceinrättningar och tjänster.

 

Göteborg vann Access City Award för ”tänket som ligger bakom arbetet”. Man bygger ett processtänk där man ser hela livet, och därmed medborgare i alla åldrar och funktioner, liksom hela händelsekedjan där man rör sig i sin vardag när man kliver ur sängen på morgonen och vidare in i samhället under dagens gång.

Tillgänglighet är ett arbetssätt eller perspektiv på det arbete man utför, även om det ibland tar formen av specifika projekt med tydlig tidsgräns och uppnått resultat. De menar att tillgänglighet är ett arbetssätt som ska prägla allt det staden gör i transporter, bostäder, arbete och sysselsättning och så vidare. På så vis ska man se till helheten och arbeta systematiskt för att skapa en bättre framtid. Göteborg stad eftersträvar ”Design för alla” och menar att särlösningar bara används där det är nödvändigt eller efterfrågat.

Detta ”tänket” symboliseras av stadens slogan: En stad för alla.

För att nå dit har staden månat om en bred och strukturerad samverkan med intresseorganisationerna för funktionsnedsatta och äldre.

 

Vi är alla den främsta experten på vårt eget liv. Ingen annan känner till vår vardag så som vi själva gör. Det gör att vi alla bär på ett unikt perspektiv. Att kommuner och statliga myndigheter med flera vågar bolla utvecklingsarbete mot medborgarnas unika perspektiv, ofta i form av användarperspektiv, blir en allt viktigare del när man arbetar för medborgarna. Det är glädjande att EU-kommissionen ser den styrkan i vårt avlånga land – för andra året i rad.

 

/ Andreas

 

 

3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *