Tillgänglighet

Inspirationsträff – Del 2

Den 9-10 april besökte Boverket Östersund och Västerås med inspirationsträffar för att få fler kommuner att inventera tillgängligheten i flerbostadshus.

 

Du kan läsa mer om arbetet inför träffarna i ett tidigare blogginlägg här, och läsa mer om allt vi berättar om på träffarna och om våra besök i Hässleholm och Nässjö här.

Med fritt deltagande bjöd Boverket in kommuner, fastighetsägare, företag och funktionshindersrörelsen. Uppslutningen var i runda slängar 20 personer i Östersund och 50 i Västerås.

 

 

20140408_200101_resized

I Östersund satt vi i Fredssalen på Storsjöteatern, där den väggstora fondmålningen ”Traktatutväxling” från 1945 föreställer freden i Brömsebro 1645. I bakgrunden ser man enligt uppgift den småländska och blekingska allmogen fira freden med dans och lek. Som varandes en fredsälskande smålänning boendes i Blekinge, så kände jag att jag kunde kosta på mig detta sidospår här.

20140409_113531_resized

20140409_141721_resized

 

I Västerås var det fullsatt och rummet surrade ordentligt under träffens tre bikupor.

I den första bikupan diskuterades förväntningarna man bar med sig till träffen – Varför hade de kommit dit och vad tänkte man uppnå med att inventera?

I den andra bikupan diskuterades samarbeten – Vilka arenor är etablerade redan i dag där kommun och fastighetsägare möts och hur möter man funktionshindersrörelsen och dess ovärderliga användarperspektiv?

I den tredje bikupan samlades man kring ansökansformuläret och ställde sedan initierade frågor till våra jurister Carl-Magnus Oredsson och Olivera Kotevski. Jag och Hanna Faming fyllde även på med frågeställningar vi tidigare mött kring stödet, man får ju passa på att räta ut frågetecken till utropstecken.

20140410_095717_resized

 

Inspiration – Varför inventera?

Den röda tråden är förstås användbarheten. Inte bara användbara bostäder och att inventeringen undersöker den befintliga tillgängligheten, utan även användbarheten i det resultat eller kunskapsunderlag man åstadkommer med en inventering.

Hyllvärmare. Att arbeta för skrivbordslådan.

Det där arbetet man utför i all entusiasm för en bättre värld men som saknade närheten till det vardagliga arbetet.

Det är detta Boverkets arbetsmodell i tre steg försöker hantera. Resultatet ska möjliggöra det fortsatta arbetet i den verksamhet man har sin vardag – annars är det inte mycket värt. Därför tar steg 1 ett fokus i nuet, en nulägesanalys, där behov och bostäder undersöks och möjligt framtida arbete fastställs i ”mål&syfte”. Redan här ska man veta vad man vill åstadkomma i fortsättningen.

Vill man planera – förmedla – eller förbättra?

Detta är tre namn på det fortsatta arbetet. Att inventera är att skapa möjligheter inför framtiden, och det är detta vi trummade och sjöng för på inspirationsträffarna.

 

Den röda tråden knyter som vanligt samman början och slutet. Kommunen och fastighetsförvaltaren samarbetar för att stärka sina verksamheter. Dela på bördan och dra nytta av varandras unika kunskaper. Kommunen som knyter samman medborgarnas behov av tillgänglighet och boende. Fastighetsägaren med sin djupa kunskap om vad de förvaltar.

 

Kort sagt är inventeringsarbetet ett sätt att möta framtidens utmaning.

Ökad kunskap ger som alltid bättre beslut. Informerade beslut är alltid bättre beslut.

 

Förhoppningsvis bidrar vi till detta genom vår handbok och det statliga stödet.

  • Om du är en kommun – Sök stödet!
  • Om du är en fastighetsförvaltare – Kontakta din kommun och uppmana dem till samarbete!
  • Om du är aktiv i en intresseorganisation – Kontakta din kommun och uppmana dem till samarbete och att söka stödet!

 

Framtiden är nu, som man säger.

 

 

 

Lycka till!

 

/Andreas

 

 

 

2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *