Internationellt

Malmö i Medellín

Medellin är Colombias näst största stad. En stad som de flesta i Sverige inte vet så mycket mer om än att Escobar var den ledande knarkkungen som verkade härifrån. Tack vare World Urban Forum (http://wuf7.unhabitat.org) finns det nu fler sakar att associera Medellin med.

Över 20 000 människor från hela världen är här för att prata stadsutveckling, utbyta erfarenheter, knyta nya kontakter och inspireras av goda exempel. Temat för detta forum är urban equity och att vara i Medellín känns för ändamålet helt rätt. Staden har sedan nittiotalet arbetat med att vända den extrema våldsstatistiken, den sociala utsattheten och ojämlikheten i staden. Med ett tydligt politiskt ledarskap som fattat djärva beslut när det gäller stadsutvecklingsinvesteringar har nu Medellin minskat kriminaliteten avsevärt. Man har byggt upp utbildningssystemet, satsat på infrastruktur och bostäder för alla, byggt linbanor till ’favelorna’ utvecklat bibliotek, stråk och offentliga platser. Delaktigheten lyfts fram överallt vi kommer. Det man nu satsar på är utveckling av innovationsprocesser och att underlätta för att skapa nya företag, verksamheter och sociala innovationer i deras områden med låg ekonomisk kapacitet. Och visst får man lite deja-vu-känsla när vi i Malmö lyssnar på Medellins representanter. Historian låter slående lik vår egen, men i en Colombiansk tappning förstås. Till skillnad från Malmös 300 000 invånare är Medellin en tremiljonerstad. Fattigdom, ohälsotal och brottsstatistik måste också sättas i sitt colombianska sammanhang och här är förstås en liknelse med Malmö något grovkornig. Men Medellin har i första hand tampats med de sociala utmaningarna och  de ekologiska hållbarhetsaspekter har varit i skuggsidan. Där kan vi från Malmö ha något att lära staden. Och samtidigt har Malmö massor att lära från Medellins socio-ekonomiska innovationsarbete. (Läs lite om vad som händer i Medellín ned hjälp av Malmöföretaget Idélaboratoriet http://www.svd.se/naringsliv/digitalt/fran-droger-till-innovation_3383700.svd) Förra onsdagen träffade vi den svenska ambassadören i Colombia, vi fick ett möte med stadsbyggnadsdirektören Jorge Perez och vi hälsade på innovationscentret Ruta N. Förra onsdagen höll vi även en presentation om Malmös arbete för hållbar stadsutveckling och lyfte särskilt Innovationsplattformen, i fredags hade vi ett möte med Medellins planeringsavdelning inkludering och i fredags träffade vi Bogotá stad för att prata hållbarhet. Det har varit alldeles för intressanta möten för att inte börja prata om samarbeten oss städer emellan… vi får se var det hela kan landa!

/Moa Björnson, innovationsplattform Malmö Sydost

Nedan en länk till mer läsning om Medellin. http://betterymagazine.com/stories/medellin-a-success-story/

3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *