Samhällsplanering

Gång mellan mässan och arenan

Ännu fler fina diskussioner om jämställda miljöer

Stämningen på Nordiskt Forum är hög och vi möter så underbart engagerade människor. Kartan över Malmö stad fortsätter att locka folks intresse och även denna dag har vi haft många intressanta diskussioner om ämnen som berör jämställda miljöer.

Boverkets jurist Olivera Kotevski berättar om stödet för en besökare.

Boverkets jurist Olivera Kotevski berättar om stödet för en besökare.

Några av diskussionerna handlade om hur trygghet uppnås i en offentlig miljö. I korthet kan vi konstatera att det ska vara folk i rörelse, god belysning och en förutsägbarhet i miljön, vilket bland annat innebär en god sikt. Vanliga förbättringar handlar också just om att installera fler gatlyktor och om att röja sly och buskar från parkområden och dungar.

Detta betyder de olika färgerna på de klisterlappar besökarna placerar på kartan.

Detta betyder de olika färgerna på de klisterlappar besökarna placerar på kartan.

Så här förklaras några av punkterna som besökare markerat på kartan.

Så här förklaras några av punkterna som besökare markerat på kartan.

En fråga som dök upp under dagen var ”Vad är egentligen en jämställd offentlig miljö?”. Svaret kan vara en miljö som inkluderar, som bjuder in och är välkomnande för alla grupper i samhället, med god funktion och som möjliggör positiva möten.

Det var även ett fortsatt stort intresse för utvecklingsstödet till jämställda offentliga miljöer. Vi svarade bland annat på vem som kan söka stödet. Och det är allt från föreningar, bostadsföretag och högskolor till privatpersoner och kommuner. Eller varför inte kollektivtrafiken?

Rosens Röda Matta besökte Boverksmontern och pratade med besökarna om hur man kan resonera fram en bra offentlig mötesplats. Den återkommer jag till i morgondagens blogginlägg som också avrundar vårt engagemang på denna fantastiska tillställning – Nordiskt Forum 2014!

Kom och diskutera jämställda offentliga rum med oss i monter D6!

/ Andreas Johansen

(med Mona Johansson-Rapp, Kerstin Hugne, Helena Klintström, Carl-Magnus Oredsson, Olivera Kotevski och projektledare Kerstin Andersson i monter D6)

 

 

2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *