Tillgänglighet

Kolla Läget och KOLADA

Koll på läget? Jämför kommuners arbete med tillgänglighet!

 

Från 2014 genomför Myndigheten för delaktighet (MFD) en årlig enkät till kommunerna. De har nu öppnat en webbplats, Kolla Läget, där man kan se och jämföra resultaten från kommuners och regionala kollektivtrafikmyndigheters arbete med tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

 

Kolla Läget undersöker tillgängligheten inom sex områden. Svarsfrekvensen anges inom parentes på respektive område:

  • Arbetsmarknad (59 %)
  • Fysisk tillgänglighet (59 %)
  • Idrott (65 %)
  • Kultur (65 %)
  • Utbildning (53 %)
  • Transport (86 %)

 

Så funkar poängbedömningen

Poängen inom samtliga sex områden räknas samman per kommun och skapar en jämförbarhet. En del kommuner har inte besvarat alla frågor och kan därför ha fått en lägre poäng. Kommuner som inte har svarat på någon av enkäterna saknar poäng och hamnar därmed längst ned i listan.

Man kan göra egna jämförelser, men det förutsätter att båda kommunerna svarat på enkäten. Kolla Läget ger även en nationell överblick av de sex områdena.

 

MFD:s analyser vilar även på data från KOLADA, Kommun- och landstingsdatabasen, som är en databas med över 3000 nyckeltal för kommun- och landstingsverksamheter. Här finns även möjligheten att själv göra fördjupade analyser och jämföra ett större antal aktörer med varandra.

 

Tipsa gärna dina kunskapstörstande vänner om detta!

 

/ Andreas

 

 

2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *