Aktuellt

Jämställdhetskalas i Almedalen

I år jubilerar flera satsningar på jämställdhet, bland annat jämställdhetsstrategin, föräldraförsäkringen och den könsuppdelade statistiken. Praktiker, experter, forskare och politiker samlades i länsstyrelsens trädgård för att diskutera de senaste decenniernas utveckling, dagens jämställdhetsarbete och framförallt: hur arbetet för jämställdhet ska drivas vidare. Seminariet pågick under hela dagen och berörda samtliga delmål inom jämställdhetspolitiken.

Boverkets generaldirektör Janna Valik var en av de som deltog i Jämställdhetskalaset.

Boverkets generaldirektör Janna Valik var en av de som deltog i Jämställdhetskalaset.

I seminariet I allmänhetens tjänst – när normer styr myndighetsarbete, fick publiken bland annat lyssna på några av de 18 statliga pilotmyndigheter som har ett uppdrag att jämställdhetsintegrera sin verksamhet. Från Boverket deltog generaldirektör Janna Valik.

Lars Jalmert, professor emeritus i pedagogik, har under många år forskat om normer och maskulinitet. Hans budskap till myndigheterna var att alltid göra maktanalyser och se strukturellt på jämställdheten och inte individualisera.

Sen följde ett samtal om vilka utmaningar och behov som finns framöver och hur vi kan lära av det som har gjorts.

Många ville besöka arrangemanget i Almedalen.

Många ville besöka arrangemanget i Almedalen.

Arrangemanget var välbesökt. Trädgården var fylld till sista plats. Mötet gav inspiration med stor bredd och gav många energi för det egna arbetet på hemmaplan.

Alice Bah Kunke, Gabriella Ahlström och Kawa Zolfagary var några av de andra som deltog i panelsamtal under Jämställdhetskalaset.

Alice Bah Kuhnke, Gabriella Ahlström och Kawa Zolfagary var några andra som också deltog i panelsamtal på Jämställdhetskalaset.

Under den sista programpunkten för dagen fick vi uppleva en livlig debatt mellan jämställdhetsminister Maria Arnholm (Fp), Magdalena Andersson (S) och Stina Svensson (Fi). Något som de dock var eniga om och som också blev slutord för jämställdhetskalaset var att vi måste vidga perspektivet och arbeta med intersektionalitet under mottot ”Alltid kön – aldrig bara kön”.

Läs gärna mer under www.jämställ.nu

Det är vackert i Almedalen.

Det är vackert i Almedalen.

/Kerstin Andersson och Kerstin Hugne

 

4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *