Byggande

Bostadsfrågan är het i Almedalen

Bostadsfrågan är het i Almedalen i år. Mycket het. Alla aktörer finns här. Det diskuteras vilka möjligheter som finns och vilka hindren är. Kreativiteten och viljan att tänka i nya banor är slående.

Nyproduktionen står i centrum. Men även ombyggnad finns där liksom hemlöshet. Och så får vi inte missa det goda stadsbyggandet och arkitekturen nu när vi har så bråttom.

Hur bostadsbeståndet ska kunna utnyttjas på ett bra sätt diskuteras också. Utsatta bostadsområden finns där också men mer undanskymt.

För att öka produktionen måste den nu riktas mot medelinkomsttagaren. Att bygga till rätt pris utanför de bästa lägena. Vi ser smarta, krympta ytor. Industriellt byggande. Men också det där extra som lockar att faktiskt efterfråga en ny bostad i stället för den nuvarande.

Hur kan byggandet underlättas? En del svar dyker upp överallt. En tydlig analys och strategi från kommunens sida. Lägen med attraktivitet och kommunikationer. Samverkan i tidiga skeden. Ett stort utbud av mark som säljs så att konkurrensen stimuleras. Där även små aktörer får vara med. Kommuner och länsstyrelser som trimmar processer.

Också miljöfrågan är het. Kanske kostar det inte så mycket att höja ambitionerna om det finns tydliga, enhetliga och långsiktiga mål. Utan särkrav. Det möjliggör industriella, effektiva lösningar.

Inga problem då? Brist på byggingenjörer är ett sådant. Men det sprudlar och bubblar. Det går inte annat än att känna en optimism.

/Hans-Åke Palmgren

2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *