Byggande

Bostadsbyggandet högt på agendan i Almedalen

Almedalsveckan är nu slut. 3 308 evenemang står det på framsidan av Almedalsguiden. Av dessa 3 308 evenemang handlade 10 procent om bygg- och bostadssektorn sa någon i veckan. Fast senare påstod någon annan att det var 15 procent.

Almedalsguiden till alla evenemang under veckan.

Många evenemang om byggandet i Almedalsguiden.

På sedvanligt Almedalsvis gäller det att övertrumfa varandra eller bara påstå saker utan att närmare förklara vad detta baseras på. Oomtvistat är i alla fall att de frågor som vi jobbar med är i fokus hela tiden och inte minst i Almedalen, vilket våra tidigare blogginlägg härifrån vittnar om. Här pratas det om hur vi ska få fart på byggandet, hur man får ner byggkostnaderna, den så kallade flyttskattens vara eller icke vara, om det är bra med energieffektivisering och hur den i så fall ska genomföras, avskrivningsfrågan i bostadsrätter och till och med den lite kontroversiella frågan om marknadshyror diskuteras.

Statsministern nämnde i sitt tal i torsdags de senaste BBR-ändringarna. Nu sa han ju inte uttryckligen BBR (läs Boverkets byggregler), utan han nämnde att den 1 juli trädde ändrade regler i kraft som gör det möjligt att bygga studentbostäder som är 16 kvadratmeter. Men det är ju i BBR just detta regleras. Dagen innan gjorde Alliansen sitt utspel om Sverigebygget. Även bland oppositionsföreträdarna står bostadsbyggandet högt på agendan. Såväl förenklade byggprocesser som byggbonus och neutrala villkor mellan upplåtelseformerna diskuteras från oppositionen. Oavsett vem som vinner valet i höst blir de frågor som vi arbetar med fortsatt heta, det kan jag konstatera efter veckan i Almedalen.

Boverkets eget arrangemang ”Vilka är de största utmaningarna på bostadsmarknaden?” i länsstyrelsens trädgård var välbesökt. Det kom långt fler personer än vad som fick plats i tältet så det fick bli stolar utanför också. Det var extra roligt att bli ”stoppad på stan” efteråt av personer som var där och ville berätta hur bra de tyckte det var.

/Yvonne Svensson, rättschef

2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *