Tillgänglighet

Inspiration i sociala medier

Semestern är över – dags att jobba! Närmast på schemat står bland annat höstmötet för Boverkets samråd med funktionshindersrörelsen. Men det är vad som komma skall…

Nu vill jag tipsa lite om inspirationskällor, om brunnar du kan ösa kloka perspektiv ur, vardagsbilder och berättelser om möten och attityder.

En rent allmänt inspirerande sida är bildbloggen – Humans of New York – som finns i de flesta sociala medier. De la upp följande bild som också gav mig idén till blogginlägget du just nu läser.

 Screenshot_2014-07-21-17-48-47

 

Alla är ju lika, men ändå så olika. Våra funktionsvariationer ger oss perspektiv på tillvaron som tillhör oss själva, så det är viktigt att röster blir lyssnade på och att berättelser hörs.

 

En mer specifikt inspirerande sida är – @funkofobi – som jag nyligen börjat följa på Instagram. Kolla in deras flöde! De samlar berättelser från vardagen där folk bemötts med funkofobi. Även denna sida finns i olika sociala medier, och personerna bakom sidan beskriver sig som #funkpol-aktivister. De uppmanar folk att maila sin berättelse till funkofobi@gmail.com

Bild från @funkofobi på Instagram

Bild från @funkofobi på Instagram – klicka på bilden för större version.

Bild från @funkofobi

Bild från @funkofobi på Instagram – klicka på bilden för större version.

Vill du läsa mer om funktionshinderspolitiken i Sverige kan du kolla in #funkpol på exempelvis Twitter. Vill du läsa mer om olika former av tillgänglighet kan du se #tillgänglighet och #användbarhet, eller internationella #accessibility och #disability.

 

Känner du till funkofobi? Det gjorde inte jag heller förrän tills nyligen. Det verkar råda diskussion om funkofobi är ”ett korrekt begrepp” eller ej på Wikipedia, men i brist på alternativa begrepp så väljer jag ändå att lyfta fram begreppet här i bloggen. Det finns bevisligen ett behov av att fånga upp de erfarenheter som delges genom det här initiativet i sociala medier. Eller alla de exempel i media som Diskrimineringsombudsmannen lyfter fram.

Funkofobi är fördomar om personer med funktionsnedsättningar. Och precis som alla andra fördomar botas dessa bäst genom kunskap. Genom att man får höra hur vi har det, att man får kliva av sitt eget perspektiv för en gång skull och ta in någon annans. Tänk vilken kraft det finns i att ställa en enkel fråga till en medmänniska.

 

All kunskap finns inte i böcker, den mesta kunskapen finns inom oss – så vi måste helt enkelt dela med oss!

 

 

Augusti!

/ Andreas

 

1

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *