Tillgänglighet

Inkluderande design i Sölvesborg

Tillgänglighetsbloggen har varit på en spännande och lärorik utflykt till Sölvesborg. Där besökte vi en nyöppnad stadsdel, slottet (med lämplig särskrivning Sölves borg) och gick på Europas längsta gång- och cykelbro som är hela 760 m lång.

Vi såg även den nyanlagda Fyra årstiders park som är en mycket vacker strandpromenad, vi besökte en sju våningar och 22 meter hög trädkoja och sist men inte minst den världsberömda arkitekten Gunnar Asplunds tingshus med de gömda trapporna upp till domarbostaden.

Europas längsta gång- och cykelbro är flitigt använd och har fiffig LED-belysning i räckena längs med hela Sölvesborgsbron. Vi fick bland annat veta att just belysningen av bron riskerar att bli prisbelönt.

Den 760 meter långa gång- och cykelbron över Ljungaviken i Sölvesborg.

Den 760 meter långa gång- och cykelbron över Ljungaviken i Sölvesborg.

Sölvesborg har använt en inkluderande design i både bron och strandpromenaden, det vill säga Fyra årstiders park. Efter samråd med de lokala funktionshindersförbunden fick till exempel den grusbelagda strandpromenaden en stenläggning som underlättar för alla som tar sig fram med hjälp av hjul av olika storlek.

tillgänglig strandpromenad

Övergången mellan brygga, stenkaj och den stenlagda grusgången ser ut att kunna forceras av de allra flesta.

Träbrygga, stenkaj och stenbelagd grusgång i Fyra årstiders park.

 

I närheten av strandpromenaden finns även ett särskilt boende och de äldre vill självklart också kunna njuta av parken. Därför blev fikaplatsen lite mer tillgänglig när det bara blev en bänk att sitta på för gående personer.

Fikaplats för alla, med eller utan hjul.

Sen är det en yta bredvid de övriga bänkarna som finns i parken, där man får plats att njuta av blommorna även om man är rullstolsburen.

De fyra årstidernas park

 

Listers Härads Tingshus av Gunnar Asplund stod färdigt 1921 och som vanligt har även denna maktens boning en rejäl trappa upp till entrén. Med det sagt vill jag ändå rekommendera tingshuset som en mycket vacker introduktion till den världsberömda arkitektens arbete, om man råkar bo närmare Sölvesborg än exempelvis Stockholm med stadsbiblioteket eller världsarvet Skogskyrkogården.

Gunnar Asplunds ritning över tingshusets entrésida.

Inkluderande design, eller universal design, är en förhållandevis ny tanke och den visade sig nere i Fyra årstiders park. I tingshuset var det först framåt 1970-talet som akustiken förbättrades inuti rättssalen med stora tygstycken. Det är förstås viktigt att kunna höra och följa med i samtal och sammanhang, och då inte minst i en rättssal!

Rättssal med förbättrad akustik.

  

/ Andreas

5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *