E-förvaltning

personer surfar med läsplatta.

Intresset för e-tjänster ökar!

I förra veckan var jag (Maria Rydqvist) på möte med Stockholm Business Alliance (SBA). Det är ett partnerskap mellan 52 kommuner i Stockholmsregionen som bland annat arbetar med digital näringslivsservice.

Jag var med och pratade om dPBL, Boverkets projekt för digitaliserad plan- och bygglovsprocess.

Det är imponerande att stå framför representanter från 36 av de 52 kommuner plus Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund, Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor, KSL, IT-forum, Regionförbundet Uppsala Län.

Och alla vara engagerade i att prata och diskutera hur kommuner bäst inför e-tjänster för bygglov.

På plats var även Åsa Jadelius som var projektledare för projektet RIGES. Hon berättade om deras erfarenheter där de har digitaliserat alla detaljplaner i fem kommuner (Ö-vik, Sundsvall, Kramfors, Timrå och Härnösand) och då använt standarden för överföring av detaljplaneinformation så att informationen finns enhetligt tillgänglig.

RIGES-projektet är avslutat men lämnar härliga resultat efter sig. bland annat en e-tjänstplattform som de byggt på planinformationen: Med Open ePlatform kan vilken organisation som helst konstruera och publicera e-tjänster till webbesökare, samt låta besökarna följa ärenden mot verksamheten via Mina sidor. Open ePlatform är en komplett e-tjänsteplattform helt i öppen källkod, fri att använda för vem som helst!

De har även en öppen plattform för GIS-information Open eMap. En GIS-plattform helt i öppen källkod. Med Open eMap kan alla som vill administrera kartor och integrera dessa i sina e-tjänster.

RIGES välkomnar vilken kommun som helst att använda båda i utvecklingen av e-tjänster. Snyggt!!!

Församlingen vid SBA-mötet var mycket imponerade av RIGES resultat och en kommun berättade att de och några grannkommuner har sökt pengar hos Boverket för att gå vidare med RIGES-resultatet och ta fram e-tjänster i deras kommuner. De har sökt utvecklingsmedel från PBL-kompetenssatsningen för detta. Det ska bli spännande att se vad som händer!

 

 

1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *