Tillgänglighet

Samråd

Årets tredje samrådsmöte

Den 24 september mötte Boverket funktionshinderförbunden för årets avslutande och tredje möte. Den här gången samtalade vi om det nya, korta, regeringsuppdraget om att utreda undantag för tillgänglighet för studentbostäder med tidsbegränsat bygglov, ett uppdrag som ska redovisas redan den 1 december 2014.

Vi samtalade även om formerna för samrådet med anledning av revideringen av det instruktionsdokument som beslutades år 2005, och att förbunden själva lyft frågan. Vi fick ta del av insikter och information från den internationella universal design-konferensen som i år hölls i Lund den 16-18 juni. Där Boverket höll i en workshop under rubriken ”How to get there – An accessible housing and living environment”.

Det här samrådsmötet hade även en specialinbjuden gäst, Henrik Johansson som är planeringsarkitekt i Växjö kommun, som berättade om hur kommunen gått till väga när de lyft in tillgängligheten i planeringen. Här är översiktsplanen för Växjö stad (öppnas som PDF) men det är i fördjupningen om Social hållbarhet som du ser hur de lyft in funktionshinderperspektivet.

 

Vi välkomnade länsstyrelsens nya representant Maria Heymowska, som är samhällsbyggnadschef vid länsstyrelsen i Stockholm.  Samrådet avtackade även Ingrid Dalén som i många år representerat HSO i samrådet för FUB, förbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning.

 

Du kan läsa mer om samtliga punkter i minnesanteckningarna. (Länk kommer här när de har publicerats på Boverkets webbplats!)

 

Samrådsmöten under 2015 sker på följande datum:

  • Torsdagen 5 mars (v.10)
  • Tisdagen den 26 maj (v.22)
  • Onsdagen den 21 oktober (v.43)

 

/ Andreas

 

 

1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *