Tillgänglighet

Nationell Tillgänglighetskonferens i Alingsås

 

Den 16 och 17 oktober hölls årets andra nationella tillgänglighetskonferens som SKL och Myndigheten för delaktighet står bakom. Denna gång i samarbete med Alingsås kommun och tillgänglighetsstrateg Kristina Avaheden.

 

lights in alingsås skylt

Programmet var brett med allt från presentationer av nya tekniska lösningar till mänskliga rättigheter, kultur och rullstolshandboll. Men även det lika internationella som underbara Lights in Alingsås som av god anledning drar många turister varje år under oktober månad. Jag själv stod också på dagordningen, där jag berättade om Boverkets samarbete med länsstyrelserna och SKL om tillsynsvägledning till byggnadsnämnderna ute i kommunerna.

 

TD 2014

Marianne Salén, enhetschef på Västra Götalandsregionen visade upp Tillgänglighetsdatabasen, TD, ett digitalt verktyg för medborgaren som på ett enkelt sätt vill ta reda på hur tillgänglighetsanpassad en plats är redan innan besöket genomförs. Verktyget visar att det går att skifta fokus i genomförandet från behov till rättighet, oavsett om man är en individ eller en organisation. TD finns över hela Sverige och samarbete har inletts internationellt med Italien, Wales, Grekland, Portugal och Japan.

 

Vi lyssnade även till elitidrottaren Peter Ojala om hur han hamnade i rullstol efter en bilolycka, och om hans väg till att bli kapten i landslaget för kälkhockey och att han tävlade för Sverige i Sochi i Paralympics, och som även utsågs till Årets Idrottsledare 2014. Alingsås plockade SM-guldet i handboll och vi fick en uppvisningsmatch av AHK Wheelerz med den äran.

AHK Wheelerz Alingsås uppvisningmatch

 

Vi lyssnade till Kristina Avaheden och Eva Sennemark som berättade att delaktighet gör oss friskare. Kristina genomförde projektet ”Motverka onödig ohälsa” och Eva utvärderade projektet. Man kan läsa mer om det i slutrapporten som kommunen publicerat.

 

Ett viktigt budskap under konferensen bjöd Eva Johansson på som är konsulent för tillgänglighet vid Kultur i Väst. Under rubriken ”Kultur för ALLA?” påminde hon oss om att det inte blir inkluderande bara för att man säger att det är till för alla, utan att det också måste göras tillgängligt och inkluderande, för att folk ska känna att de faktiskt hör till och är välkomna. För vad menar vi egentligen när vi säger ”ALLA”, vilka vänder vi oss till?

När det är extra aktiviteter för särskilda grupper och alla andra aktiviter är för alla andra, så är det inte så märkligt om några känner sig exkluderade från det stora sammanhanget, om de bara kan gå på de extra, särskilt anpassade aktiviteterna.

Även det som sker i all välmening kan exkludera och stigmatisera individer från samhället. Hon påminde oss om att menar vi allvar med att inkludera måste vi förhålla oss till hela befolkningens behov och därmed integrera de aktiviteter som planeras. Kort och gott.

 

På samma tema påminde Jan Terneby om rätten till ett gott liv. Jan har arbetat i många år med mänskliga rättigheter och är idag MR-strateg på Västra Götalandsregionen. Jan påminde om att svagheten faktiskt aldrig finns i individen, svagheten finns i skyddet av individens rättigheter, och därmed i samhällets utövande av skyddet av de mänskliga fri- och rättigheterna.

 

anna bergholtz rullstol är pansarvagn

Anna Bergholtz, journalist och barnboksförfattare, berättar om sitt skrivande liv, sin barnreumatism som satte henne i rullstol och stal hennes syn, om ”blindbonusar” som att få smaka på plockgodiset innan hon väljer för att veta vad hon väljer, att slippa se nervöst ner på marken under fallskärmshoppet och bara njuta av vinddraget, att besöka Eiffeltornet på mindre än 45 min och om rädslan för att till slut ge vika och börja använda blindkäpp och ”bli en av dem där”, de som har en funktionsnedsättning.
Hon berättar även om att bryta normer och bli Sveriges (kanske världens?) allra första blinda filmrecensent. Men även om glädjen att få vara i centrum av leken i småskolan för att hennes rullstol plötsligt blev en polisbil eller pansarvagn som alla ville köra.

 

lights in alingsås kollage

Med dessa vackra och starka budskap blev vi även guidade i det mycket inspirerande (duggregnet till trots) Lights in Alingsås som i år har tema ”Edvard Grieg”.

 

Till sist vill jag bjuda på en bild av hur enkelt och vackert det kan vara att utforma något så vardagligt som parkbänkar på ett tillgängligt sätt.

inkluderande design parkbänk

 

Det är väl värt att delta i Nätverket för tillgänglighet, ett nätverk som SKL och MFD håller i och som dessa tillgänglighetskonferenser anordnas inom.

 

Tack för en matnyttig, trevlig, intresseväckande och inspirerande konferens!

 

// Andreas

 

4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *