Aktuellt

Arkitekttävlingen Funky rooms

Är det möjligt att bygga en lägenhet på 11 kvadratmeter som inte kompromissar med tillgänglighetskraven? Fredagen den 20 mars delade bostadsminister Mehmet Kaplan ut priser på totalt 160 000 kronor till fjorton finalister, som bidragit med innovativa lösningar för kök och badrum på liten yta. Malmö stad har sökt och fått pengar från stödet för innovativt byggande för bostäder för unga.

Finalisterna i idétävlingen om boende på liten yta presenterades.

Boverket var på plats i Malmö när finalisterna i idétävlingen om boende på liten yta fick pris av bostadsminister Mehmet Kaplan.

– Jag vill gärna se mer innovation i utvecklingen av nya bostäder. Våra behov när det gäller boende ändras hela tiden och ny teknik behövs för att möta detta. Min förhoppning är att några av Funky rooms-idéerna ska bli verklighet, säger Karolina Skog, stadsbyggnadsnämndens ordförande i Malmö.

Med bidragen 10m² och 11m² kammade Anders Johansson hem juryns pris i både kategorin kök och i kategorin som kombinerar kök och badrum. Om köksförslaget 10 m² skriver juryn:

”Genom att kombinera befintliga detaljlösningar på ett finurligt och skickligt sätt skapar han ett tillfredställande boende för funktionsnedsatta.”

Bostadsministern Mehmet Kaplan gästade Malmö under dagen och deltog i samtal om bostadsfrågan, innan han delade ut priser i tävlingen. Ett av samtalen handlade om hur idéerna från Funky rooms kan tas vidare och hur vi tillsammans skapar förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande med unga som målgrupp.

Jag var med i ett spännande samtal med representanter från JM, MKB, HSB, Riksbyggen och Malmö Stad om hinder och möjligheter för ett ökat bostadsbyggande för unga samt behovet av innovation och ”nytänk” inom byggbranschen. Vi bygger fortfarande, i huvudsak bostäder till en kärnfamilj som blir alltmer sällsynt. Vi konstaterade också att bostadsforskningen, där Sverige tidigare var ledande, i princip har upphört. Stödet för innovativt byggande av bostäder för unga är ett välkommet bidrag för att få fram nya och kreativa lösningar som i sin tur kan gynna ett ökat byggande av ungdomsbostäder.

De vinnande bidragen ställs ut på FormDesign Center i Malmö fram till den 29 mars.

/Patrik Faming, Verksamhetssamordnade

Fakta:
Det statliga stödet för innovativt byggande av bostäder för unga syftar till att uppmuntra aktörerna att tänka nytt och kreativt kring bostäder för unga. Stödet är på totalt 50 miljoner kronor och är sökbart under 2013-2015. Åtgärderna ska vara slutförda senast den 1 augusti 2017.

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *