Aktuellt

Plattform för hållbar stadsutveckling – spindeln i nätet!

Torsdagen den 9 april var det möte med 28 av de samrådsmyndigheter och relevanta aktörer som regeringsuppdraget för att ta fram en plattform för hållbar stadsutveckling, anger. På fredagen den 10 april presenterades plattformsuppdraget på ArkDes planerardag och det är därifrån fotografiet på den amerikanska skulptören Louis Bourgeois konstverk är hämtat.

Mötet med samrådsmyndigheterna och relevanta aktörer var en informationsträff med redovisning från de fem myndighetscheferna – Boverket, Energimyndigheten (Annette Persson ersatte Erik Brandsma), Naturvårdsverket, Tillväxtverket och Trafikverket. Det var en effektiv genomgång av det som hittills gjorts för att ta fram plattformen och som avslutning fick samrådsmyndigheterna och relevanta aktörer svara på frågan om hur de ville samverka?

Merparten av de tillfrågade myndigheterna ville delta aktivt och bidra till aktiviteter för hållbar stadsutveckling i de plattformsmöten som nu arrangeras runt om i landet. Länsstyrelserna bad särskilt om att plattformen ska ta fram ett informationspaket med  information om plattformens fokusområden och de plattformsmöten samt det konvent som genomförs under året. Det är vi full färd med att göra då det första plattformsmötet är den 23 april! Utskick kommer!

Och så var jag på Planerardagen för att presentera plattformen dagen därpå. Vi fick ta del av alltifrån att flytta en stad som både Kiruna och Gällivare hanterar till spännande inslag med erfarenheter från New York. Både nätverket STHLMNYC som presenterades av Sander Schuur och New Yorks planeringschef Jeffrey Shumaker, Chief Designer, NYC, Department of planning.

För dem var möten självklara ingredienser i byggandet av den hållbara staden! STHLMNYC visade en värderos där de lagt samman de båda städernas värden och då täckte rosen in nästan hela spektrat vilket innebär att en del av New Yorks utmaningar kan lösas med hjälp av Stockholms metoder att hantera frågorna och vice versa. Jeffrey Shumaker beskrev förhållandet till storheter som Robert Moses, ”The master builder” som påverkade New York på 1920- och 30 talet och framåt ända tills Jane Jacobs ifrågasatte ett stadsbyggande utan fokus på medborgarnas behov med sin ”The Death and Life of Great American Cities (1961).

Och två PBL-riddare var där! Yvonne Svensson, Boverkets rättschef och Carl-Gustaf Hagander, tekniskt råd vid Mark- och Miljööverdomstolen. De diskuterade rättsfall på ett medryckande sätt och många exempel togs upp där alltifrån grönfläckiga paddor till myter om överklagade planer redovisades.

Själv fick jag förmånen att berätta om de möten som plattformen för hållbar stadsutveckling arrangerar. Jag hoppas att flera av deltagarna på planerardagen kommer på våra plattformsmöten och att plattformen blir en självklar mötesplats för alla som är intresserade av och vill arbeta för en hållbar stadsutveckling i Sverige på 2000-talet. En stadsutveckling som både Robert Moses och Jane Jacobs kämpade för i New York, var och en på sitt sätt.

Här är länk till presentationerna på planerardagen.

Allt gott!

Hans Gustafsson
Samordnare

 

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *