Samhällsplanering

bild från seminarier i Almedalen

Tillsammans för ett bättre liv i staden – hur gör vi?

Plattformen för hållbar stadsutveckling bjöd den 1 juli in till möte i Länsstyrelsens trädgård  Visby. Solen sken och trängseln i tältet var stor. Efter att landshövding Cecilia Schelin Seidegård hade hälsat välkommen tog moderatorn för dagen, Malmös stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson, över. Med inspiration av den utredning av de arkitektur-, design- och formpolitiska målen han leder konstaterade Christer att livsmiljön är den viktiga frågan för hållbar stadsutveckling.

Statsråd Mehmet Kaplan gjorde därefter ett normkritiskt anförande där han bland annat uppmanade oss att inte offra hållbarheten på snabbhetens altare. Den myndighetsgemensamma styrgruppen fem medlemmar (fyra generaldirektörer och en planringsdirektör) beskrev sedan pågående samarbete, varpå Karolina Skog, kommunalråd för stadsbyggnad i Malmö, redogjorde för kommunernas syn på förtätning.

Andra timmen hölls en paneldebatt där dagens talare kompletterats med Tobias Olsson, Sveriges Arkitektförbunds förbundsdirektör. Samtalet rörde bland annat om hur Plattformen kan facilitera politiskt ledarskap, om betydelsens av att bli konkret samt sysselsättningens påverkan på stadens utveckling. En kort frågestund hand också med innan det var dags att ge sig av mot nya mål på Almedalen.

 

3

Kommentarer

  1. Hej! Jag har lite frågor om hur man ska kunna bevara gamla forntida medeltida byggnader på södra skånes landsbyggsslätt!
    Det finns specifikt ett ställe inom Trelleborgs kommun. som är i farozonen mot grävmaskinernas hungriga tänder! att sätta in rivning på en frisk byggnad trots sin ålderdomliga men ändå bevarande av gårdens geografiska plats att riva den 1/9 i år!
    Personer i närområdet kämpar förbrilt med att få gården K-märkt och att stoppa eventuella rivningar av denna vackra gårdens läge. Hur ska vi gå till väga för att få den K-märkt? och vem är beredd att hjälpa oss i denna frågan? för det första finns det inget kommunalt avlopp och inget standariserat kök och tvättmaskin avsaknas! Serviceförvaltningen i Trelleborgs kommun har gått in och dömt ut huset men vill inte ge det till allmännyttans försäljning med första bud till den nuvarande arendatorn! Huset är dessutom från Medeltiden 1938 kyrkoköpinge by med Karlfeldts Gård som Lunds Domkapitel en gång i tiden ägt! men nu äger kommunen huset. men dom Boende vädjar om att bevara gården och i stället restaurera upp den! men Gerti Lindberg vill inte tillmötesgå detta förslag. så min fråga nu är . HUR GÅR VI VIDARE för att få det K-Märkt? Tacksam för svar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *