Byggande

Studiebesök hos Kristianstad kommun

Förra veckan hade jag undertecknad, Emma Rosenblom, och min kollega Ulrica Lidfors det stora nöjet att få göra studiebesök hos Kristianstad kommun för att se hur deras dagliga arbete med bygglovshantering går till.

Vi inledde vårt besök med ett av våra önskemål, nämligen att få vara med på ett slutsamråd. Tillsammans med en av byggnadsinspektörerna på kontoret åkte vi ut en bit utanför Kristianstad för att titta på en villa. Nu var det alltså dags för en sista inspektion på plats för att kunna utfärda slutbesked. Utöver oss, så var även den kontrollansvarige och byggherrarna på plats. Vi började med att gå runt utanför huset och se hur de hade löst det bland annat med lutning och dränering. Sedan var det interiören som skulle undersökas och att se om de till exempel hade använt säkerhetsglas till fönstren, om placeringen av handfat och toalett var tillgängliga i badrummet med mera. Det var jättekul att få ta del av slutsamrådet och tack till Amir Aluuan att vi fick hänga med och för bonusrundturen efteråt för att se pågående byggen runtom i Kristianstad.

Bygglovschefen Roger Jönsson och stadsantikvarie Katarina Olsson informerar under stadsvandringen i Kristianstad

Bygglovschefen Roger Jönsson och stadsantikvarie Katarina Olsson informerar under stadsvandringen i Kristianstad

Resten av dagen spenderades tillsammans med bygglovschefen Roger Jönsson och vi fick en inblick i allt det arbete som pågår över förvaltningsgränserna för att få en väl fungerande organisation och bra service till medborgarna. Första dagen avslutades sedan med en kort presentation över vad Boverket sysslar med för tillfället när det gäller vägledning och regeringsdrag. Efter det var det fördelningsmöte där alla på bygglov gick genom de nya inkomna ärenden och vem som skulle ta hand om ett visst ärende och det var verkligen superkul att får höra hur det resonerades runtom bordet.

Dag nummer två var det dags för besökets absoluta höjdpunkt nämligen stadsrundvandring och senare på dagen Byggnadsnämndsmöte. Flera personer från förvaltningen var guider och berättade om olika kommande och pågående projekt. Som förstagångsbesökare i Kristianstad var rundvandringen verkligen ett fantastiskt sätt att lära känna staden på och vi fick höra om en massa spännande projekt och lära oss jättemycket om varför Kristianstad ser ut som det gör och hur det har fungerat tidigare. På eftermiddagen höll Byggnadsnämnden sammanträde och efter att jag och Ulrica presenterat Boverket och vår verksamhet närmare, började sammanträdet. Det var ett stort antal punkter på dagordningen som man tog sig igenom och det var verkligen upplevelse att få vara med om. När man jobbar på Boverket kan det ibland bli abstrakt i och med att man inte kan applicera sina teorier på något ärende och det är därför extra värdefullt att kunna besöka en kommun och lära och se.

/Emma Rosenblom

7

Kommentarer

  1. Kul att ni är ute rör på er i ”verkligheten” ibland också och nog nyttigt för kommunen att få en bättre inblick i vad Boverket sysslar med för tillfället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *