Aktuellt

Rapport från Nordic built cities

Nordic built cities

Det är underbart att samverka med de Nordiska samarbetsländerna i Nordic built cities.
Vi arbetar alla med samma frågor om hållbarhet och prisrimliga bostäder med litet olika förutsättnngar i grunden. Det är strålande framsteg som gjorts i städer som Köpenhamn och Oslo angående transporter som ger mindre klimatpåverkande utsläpp samt förtätning på bra villkor. Som ger möjligheter om man tänker på att bygga tätt – rätt. Köpenhamn har ett försprång i att de faktiskt har upplevt vad som kan hända om vi inte tar klimatförändringar på allvar , dvs skyfall på 150 mm nederbörd på 2 timmar vilket resulterade i svåra översvämningar 2011. I Danmark har man förstått problemet den hårda vägen och har en ambitiös cloudburst plan. Även andra är med på tåget. Oslo med sin ”gå på tur” befolkning satsar givetvis på just gå för att minska co2 utsläpp från trafiken. Dvs hur gör vi det mer attraktivt att gå på tur, även i stan, utan skidor? Och utan att tävla med svenskar som går snabbare i spåret? Utomordentligt bra av norrmännen att utgå från sina egna förutsättningar och bygga vidare med att underlätta för gående (och cyklister) att ta sig fram i Oslo. Malmö kunde också berätta att de ligger i framkant vad gäller att planera grön stad.

Vad tar jag med mig. Jo, en sorts sort stolhet över att vi alla i Norden förstår att vi behöver göra förändringar. Att vi måste tänka på att både skyfall och torkperioder kommer men att vi är folket som kommer att övervinna problemen och är redo. Men oxå att vi försöker reducera problemet. Dvs hur får vi co2 neutrala städer och länder? Det är det som är målet samtidigt som befolkningen ökar och vi behöver mer stad att bo i. Precis som i resten av världen.
Vi ska dock inte glömma att samtidigt säljs fler bilar i världen än någonsin. Men vi nordbor kan visa vägen. Visst är det skönare att gå eller cykla i en tät grön stad eller åka tyst elbil/buss för längre transporter. Jag önskar alla hade fått uppleva de powerpointbilder som jag, som representant för Boverket fick uppleva i Helsinki den 15-16 juni. De visar att det går! Vi borde kunna exportera denna lösningsorienterade framtidstro. Det är också målet för Nordic built cities.

1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *