Aktuellt

Kommuner äger väldigt mycket mark!

Det verkade panelisterna vara eniga om på seminariet om markanvisning som Business Arena och Fastighetsnytt bjöd in till – även om det nog inte gäller alla kommuner. Fyra kommuner diskuterade sinsemellan olika men – som det verkade – framgångsrika markanvisningsstrategier. Frågan är högt prioriterad i små som stora kommuner nu, enligt den medverkande konsulten från Svefa. Tyresö, Örebro, Sollentuna och Nacka var representerade här. Markanvisning i såväl tidiga som sena skeden kan motiveras och fungera. Viktigt med dialog såväl med byggherrar som med medborgare. Och att kommunen är tydlig med vad som gäller. Det går att ställa krav på byggherrarna, på tempo och tidpunkt m.m. men i gengäld viktigt med tillit när väl förutsättningarna är klargjorda.

Krav från byggherrar på omfattande markanvisningar för att kunna hålla nere hyror/priser avvisades bestämt. De bygger ju i så fall ändå inte ut allt på en gång och då blir det ingen bra boendemiljö för de först inflyttade. Och hyrorna blir lika höga ändå. En mindre byggherre har inte råd att avvakta med utbyggnaden för att kunna pytsa ut lägenheter efter hand och kan i det avseendet vara en mer trovärdig partner för kommunen.

 

2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *