Aktuellt

Foto: Kerstin Åkerwall

Konstnärer och stadsbyggnad – krock eller hållbar stadsutveckling?

Strävan efter kvalité i det byggda är ett ämne som ofta dyker upp i år i Almedalen. På torsdagen gav Statens Konstråd och Älvstranden Utveckling oss möjlighet att under drygt två timmar ytterligare fördjupa oss i detta ämne. Miljöminister Karolina Skog och kulturminister Alice Bah Kuhnke inledde genom att peka på två stora utmaningar: samhällets polarisering och infrastrukturens barriärskapande. Den därpå följande paneldebatten handlade om vad som krävs för att gå från tanke till handling för att möta dessa utmaningar. Diskussionen lyfte bland annat om vi har tillräcklig med kunskap eller inte, om modet att prova nya saker och att elever på konstnärliga utbildningar ofta har alltför liknande bakgrund. Pengar till att prova det oväntade efterlystes också.

Ett panelbyte senare och frågorna fick belysning från praktikerns perspektiv: processledarens, beställarens, konstnärens, byråkratens och aktivistens. Vi fick höra fem aktörer berätta om hur de med konstnärliga metoder har utvecklas olika stadsmiljöer. Gemensamma framgångsfaktorer är att agera i tidigare skeden (långt före detaljplan), att blanda kompetenser och att arbeta organiskt. I samtliga fall verkar krocken mellan konstnärer och stadsbyggnad uteblivit. Frågan hur arbetssättet kan bli gängse hann vi dock inte komma fram till. Kanske blir lösningen nästa års snackis i Almedalen!

Foto: Kerstin Åkerwall

 

4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *