Aktuellt

Digitalisering

Digitalisering är en stor fråga i Almedalen, jämte frågor om byggande och hållbarhet. Någon sade att det var fler än 300 olika aktiviteter om digitalisering under denna vecka. Jag har inte kontrollerat om det stämmer, men det kan jag mycket väl tänka mig att det gör, för det känns som att frågan diskuteras överallt.

Digitalisering hör nära ihop med frågor om hållbarhet och det finns många fördelar med att såväl våra hus som vår inredning och våra apparater blir smartare. Det har dock på många håll flaggats om farorna med ökad informationsmängd, framförallt frågan om skyddet för den personliga integriteten. Jag tycker dock att fördelarna överväger, det gäller bara att hitta rätt verktyg för att hantera digitaliseringens baksidor. Framförallt tror jag att det är viktigt att hitta tekniska lösningar som är användbara för människor, som underlättar i vardagen så att alla de vardagliga bestyren blir lite enklare, och kanske till och med lite roligare.

På ett seminarium fördes fram att folk är beredda att ge avkall på den personliga integriteten för att få en ökad funktionalitet. Jag tycker dock att det är viktigt med en avvägning, det är lätt att montera ner det skydd vi har för den personliga integriteten, men betydligt svårare att bygga upp den igen den dagen vi inser konsekvenserna av det.

6

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *