Aktuellt

Byggprojekt och nya bostadsområden i Göteborg

Två enheter från Boverket, Tekniska egenskaper och Hållbara byggnader och byggprodukter, gjorde en gemensam enhetsresa till Göteborg under två vackra höstdagar.

En programpunkt på resans andra dag var rundvandringar i två nybyggda bostadsområden och ett område som befinner sig i projekteringsstadiet. Vi åkte till Kvillebäcken, Frihamnen och Stora Torp.

Kvillebäcken

Den gemensamma lunchen ägde rum i Kville saluhall på Hisingen. På fotot nedan har byggnadens exteriör fångats, liksom en av våra medarbetare i det nedre högra hörnet.

Kville saluhall

Kville saluhall

Det är en saluhall som fyllde tre år helgen innan vi kom dit och den började byggas ungefär samtidigt som bostadsområdet Kvillebäcken började ta form. Den har blivit en lokal mötesplats för göteborgare på Hisingen.

På eftermiddagen bjöds vi sedan på en rundvandring i Kvillebäcken med stadsarkitekt Björn Siesjö, som syns mitt på nedanstående bild.

Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö berättar om stadsdelen  Kvillebäcken på Hisingen.

Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö berättar om stadsdelen Kvillebäcken på Hisingen.

Björn visade hur bostadsområdet har utvecklats de senaste åren. Jag minns att jag själv besökte detta område under projekteringsfasen och även en bit in byggfasen under åren som följde. Ett litet torg med planteringar och några serviceinrättningar syntes bland husen. Balkongerna var inte särskilt stora och husen stod ganska tätt, förutom husen som var placerade på ömse sidor av en väg som gick rakt genom området. På nedanstående foto ser man tydligt att balkongerna är både få och små:

Balkonger i Kvillebäcken

Balkonger i Kvillebäcken

Frihamnen

Efter rundvandringen i Kvillebäcken satte vi oss återigen i bussen för vidare färd. Denna gång styrde vi kosan mot Frihamnen, där det ska byggas 10 000 nya bostäder under de närmaste åren. Såhär ser det ut på platsen just nu:

20161007_140150_nr3

I området har man byggt en ovanlig lekplats och ett ljust, litet hus som är avsett för bokbyten. I byggnaden intill finns ett omklädningsrum, där väggarna består av mängder av återvunna glasflaskor som är ingjutna i betongblock. En spektakulär bastu, som är förbunden med kajen genom en bryggliknande bro, har byggts i området och invigdes förra året.

Utsikt från bastun

Utsikt från bastun

På bilden till vänster ser ni den magnifika utsikten från bastun.

Den kan bokas kostnadsfritt på webben. Bastun är klädd i stålplattor och träpanel. Den del av Frihamnen som bastun, lekplatsen, omklädningsrummet och bokbytarhuset är inrymda i kallas Jubileumsparken. Området kommer att utvecklas ytterligare i takt med att bostadsområdena i Frihamnen växer fram. På den vänstra bilden nedan ser ni en medarbetare från Boverket när hon var inne i bastun.

I bastun

I bastun

Bastun och poolen vid kajen i Frihamnen.

Bastun och poolen vid kajen i Frihamnen.

Intill bastun finns en pool som är belägen på en liten avsats strax ovanför älven. Under bastun syns en kommandobrygga utan tillhörande båt. Det är egentligen en synvilla, eftersom kommandobryggan är belägen långt framför bastun.

Stora Torp

Efter promenaden i Frihamnen fortsatte vår resa. Denna gång var det destination Stora Torp som gällde. Stora Torp heter egentligen Örgryte Torp, men det blev tvist om namnet. Stadsdelen ligger 2-3 kilometer sydöst om centrum och är omgiven av natur på den ena sidan och andra bostadsområden på den andra. Några av husen är färdiga för inflyttning hösten 2016 medan andra befinner sig i byggfasen. Det ska byggas sammanlagt 500 bostäder i området. Vi gjorde en rundvandring bland husen i området, och hittade både radhus och vanliga bostadshus med lägenheter i 4-5 våningar.

I huset på nedanstående bild har det tydligen redan varit inflyttning:

Ett hus i Stora Torp

Ett hus i Stora Torp

I området finns det en unik anläggning för avfallshantering. Den möjliggör transport av avfall i ledningar under marken till en plats utanför bostadsområdet, där det hämtas av ett fordon. Sopnedkasten syns på nedanstående bild:

Sopnedkast i Stora Torp

Sopnedkast i Stora Torp

 

Efter rundvandringen i Stora Torp var det dags för hemfärd med buss tillbaka till Karlskrona. Vi hade under två intensiva dagar fått massor av värdefulla kunskaper om och inspiration och intryck från både befintliga bostadsområden och planerade byggprojekt samt linbaneprojektet.

/Björn Svensson

foto: Björn Svensson och Kerstin Hannrup

2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *